Munca de noapte - Obligatiile angajatorilor si sporuri pentru salariati

munca de noaptemunca noaptespor munca de noaptemaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce este munca de noapte? Care sunt prevederile legale referitoare la munca de noapte? Care sunt singurele categorii de angajati carora nu li se permite sa munceasca noapte?
 
De la bun inceput, intelegem ca munca de noapte este reglementata in Codul Muncii pe parcursul a 4 articole, de la art. 125 si pana la art. 128.
 
Art. 125 prevede ca munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
 

Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
 
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
 

Atentie la faptul ca durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu trebuie sa depaseasca o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.

 
Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu poate fi mai mare de 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.

 
In situatia expusa mai sus, angajatorul trebuie sa ofere perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.

 
Care este obligatia principala a angajatorilor care utilizeaza munca de noapte in mod constant?
Sunt obligati sa informeze inspectoratul teritorial de munca, cu privire la faptul ca in mod frecvent, lucreaza cu angajati care muncesc noaptea.

 
Care sunt beneficiile generale ale salariatilor de noapte, conform prevederilor art. 126 din Codul Muncii:
 
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
 
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
 

Salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte in conditiile art. 125 alin. (2) sunt supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic.
 
 
Atentie la faptul ca angajatii ce desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate legate de acest aspect, vor fi trecuti la munca de zi.
 

Ce trebuie sa stim despre sporul de noapte?
Sporul pentru munca de noapte se calculeaza in raport de fiecare ora de munca prestata in intervalul 22.00 – 6.00. Daca, de exemplu, salariatul lucreaza de la ora 22.00 la ora 10.00, atunci poate beneficia de spor pentru munca de noapte pentru cele 8 ore prestate in intervalul 22.00 – 6.00.


 
Categoriile de angajati care nu pot presta munca de noapte: Tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte.
 
In acelasi timp, femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.
 

Munca de noapte face posibila iesirea la pensie mai devreme?
"Munca de noapte sau in schimburi desfasurata cu caracter permanent se ia in calcul si poate fi valorificata la deschiderea drepturilor de pensie in vederea majorarii cuantumului drepturilor de pensie.

In ceea ce priveste reducerea varstei de pensionare, apreciem ca acest lucru este posibil numai in cazurile expres si limitativ prevazute de lege, respectiv pentru desfasurarea activitatii in conditii deosebite sau speciale de munca.

Asadar, in situatia in care munca in schimburi este determinata conform legii ca fiind munca in conditii deosebite, apreciem ca aceasta poate intra sub incidenta prevederilor art. 17, art.18 si art.55 din Legea 263/2010, in caz contrar putand fi valorificata doar la stabilirea cuantumului acesteia."
, precizeaza Consilier Juridic Adina Popescu pentru PortalCodulMuncii.ro



 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca de noaptemunca noaptespor munca de noaptemaria nicutar

Data aparitiei: 20 Ianuarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca de noapte - Obligatiile angajatorilor si sporuri pentru salariati Nota: 4.29 din 5 - 40 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]