Conform specialistilor PortalCodulMuncii, concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de Legea 210/1999 publicata in Monitorul Oficial nr. 654 din 31 decembrie 1999 in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
In consecinta, tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, iar daca tatal copilului a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu 10 zile lucratoare, in total 15 zile de concediu paternal.
Conform art. 1 din Normele Metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999 , titularul dreptului la concediu paternal este tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, indiferent daca copilul este nascut din casatorie, din afara casatoriei sau este adoptat de titularul dreptului.
In concluzie, concediul paternal se acorda numai daca titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a unitatii in care el isi desfasoara activitatea si, indiferent daca copilul este nascut din casatorie, din afara casatoriei sau este adoptat de titularul dreptului.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro