Concediul pentru incapacitate temporara de munca (concediu medical sau concediu de boala) reprezinta unul din cazurile de suspendare a contractului individual de munca si are ca efecte intreruperea prestarii activitatii salariatului si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator (art. 49 alin. (2) din Codul muncii).
Salariatii sunt asigurati pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale deoarece desfasoara activitati in baza unui contract individual de munca.
Numai asiguratii care in ultimele 12 luni anterioare celei pentru care se acorda concediul medical au un stagiu de cotizare de cel putin o luna sau perioade asimilate potrivit legii, pot beneficia de indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca (art. 7 O.U.G. nr. 158/2005, aprobata prin Legea nr. 399/2006).
______________________________________________________________
•Cum sa calculati indemnizatiile de asigurari sociale?
•Care sunt avantajele incadrarii unor categorii de persoane?
•Ce urmaresc echipele de control ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala?
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
250 Modele Fise de Post
Aflati din Consilier - Asigurari Sociale. O lucrare practica ce va ajuta sa interpretati si sa aplicati corect si in interesul dvs. modificarile legislative din domeniu.
________________________________________________________________
Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA.
Stagiul de cotizare se constituie prin insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator, respectiv 0,85% din fondul de salarii.