Intrebarea angajatorului: Nu concediez salariata revenita din CCC dar pot sa ii dau preaviz?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
06 Octombrie 2015
06 Octombrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediereconcediere salariata revenita din cccinterdictie concediereconcediere 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa cum bine stim, salariatele revenite din Concediul pentru Cresterea Copilului sunt protejate pe o perioada de 6 luni impotriva masurii de concediere.

Stim deja faptul ca in aceasta perioada de timp, angajatorului ii este interzis sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu.

Dar ce se intampla daca angajatorul decize ca in perioada de 6 luni sa fie inclus si termenul de preaviz de 20 de zile? Este corect? Este legal?

Pentru a rezolva aceasta situatie trebuie sa privim catre dispozitiile OUG 111/2010.

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:


a) salariatei/salariatului care se afla in concediu crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

Alin. (3) din acelasi articol prevede ca interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, iar alin. (4) mentioneaza ca prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.



Atentie mare! Incetarea raporturilor de munca este o notiune care include si situatia concedierii pentru motive disciplinare, asa incat apreciem ca OUG 111/2010 interzice inclusiv concedierea disciplinara a salariatei revenita din concediu pentru cresterea copilului.

Specialistii PortalCodulMuncii.ro precizeaza ca orice  interpretare a unui text legislativ ambiguu va putea fi contrazisa de instanta judecatoreasca investita cu solutionarea contestatiei salariatului concediat.

Sfatul expertilor este ca salariatului sa nu ii fie desfacut contractul individual de munca pe o perioada de 6 luni de la revenirea acestuia la locul de munca. "Procedand astfel, angajatorul nu se supune riscului anularii deciziei de concediere, platii unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul si reintegrarii acestuia si nici riscului de a fi sanctionat cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.", concluzioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

In perioada celor 6 luni de zile de la revenirea din CCC NU desfaceti contractul de munca si nu includeti perioada de preaviz. Aveti tot timpul sa faceti aceste doua lucruri dupa expirarea celor 6 luni de zile.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]