Conditii privind numarul de salariati concediati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Din punct de vedere al numarului total al salariatilor afectati de concediere, art. 68 alin. (1) din Codul muncii stabileste conditia ca masura concedierii sa vizeze mai multi salariati, numarul minim al salariatilor concediati care incadreaza o concediere in categoria concedierilor colective fiind cuprins intre 10 si 30 de salariati, in functie de numarul total de salariati ai angajatorului, astfel:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.”

Potrivit art. 68 alin. (2) din Codul muncii, raportat si la dispozitiile art. 1 lit. b) alin. (2) din Directiva 98/59/CE12, la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractile individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.


Cum sa aparati interesele firmei si cum sa evitati greseli costisitoare?
Detalii aici >>>



Numarul minim de salariati concediati care incadreaza o concediere in categoria concedierilor colective se determina avand in vedere urmatoarele reguli:
■ se iau in calcul numai concedierile din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatilor – art. 68 alin. (1), coroborat cu art. 65 din Codul muncii;

■ la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana lor, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri. Astfel, se ia in calcul si:
- incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor realizat la cererea angajatorului, art. 68 alin. (2) din Codul muncii si art. 1 lit. b) alin. (2) din Directiva 98/59/CE acordand o valoare juridica speciala in calculul respectiv initiativei angajatorului, desi acordul salariatului in aceasta speta este cel care produce efecte juridice, fara sa mai conteze cine a avut initiativa incetarii raportului de munca;

- demisia salariatului provocata la initiativa si insitenta angajatorului, incetarea contractului individual de munca fiind asimilata si integrata si in acest caz concedierilor colective. Si Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene s-a pronuntat13 in sensul ca se asimileaza concedierilor „evenimentul care valoreaza licentiere, fiind constituit printr-o manifestare de vointa a angajatorului de a pune capat contractului de munca”, fara a fi vorba de o concediere propriu-zisa.

■ la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv nu se iau in calcul concedierile realizate in cazul procedurii simplificate, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, reglementata de art. 86 alin. (6) din Legea nr. 85/200614 privind procedura insolventei, deoarece in acest caz salariatii nu beneficiaza de regimul concedierilor colective.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 28 Iunie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Conditii privind numarul de salariati concediati Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]