Editorial, 27.07.2009 - Gabriela Chirazof
Alegerea reprezentantilor salariatilor este atributul exclusiv al salariatilor dumneavoastra. Daca salariatii nu au initiativa demararii alegerii reprezentantilor lor, amintiti-le dumneavoastra despre aceasta pentru ca sunteti direct interesati.
Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, prin vot secret, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
Cu ocazia adunarii generale a salariatilor unitatii se va intocmi un proces verbal in care se vor consemna rezultatele alegerilor, respectiv persoanele desemnate ca reprezentanti ai salariatilor.
Totodata, cu aceeasi ocazie se pot stabili si consemna in procesul verbal, atributiile reprezentantilor salariatilor, modul de indeplinire a acestora, precum si durata si limitele mandatului lor. Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.
Procesul verbal va cuprinde semnaturile tuturor salariatilor care si-au exprimat votul cu ocazia alegerii reprezentantilor lor.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Portal Codul Muncii
Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesca reprezentantul salariatilor?
Pentru a putea fi ales reprezentant al salariatilor, persoana trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fi implinit varsta de 21 de ani;
- sa fi lucrat la angajator cel putin un an fara intrerupere.
Conditia vechimii in munca la acelasi angajator nu este necesara in cazul alegerii reprezentantilor salariatilor la angajatorii nou-infiintati.
Care este numarul reprezentantilor alesi ai salariatilor?
Legea nu limiteaza numarul reprezentantilor salariatilor, acesta fiind stabililit de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia. In practica in majoritatea cazurilor numarul acestora este de minim trei.
Care este durata mandatului reprezentantilor salariatilor?
Durata mandatului reprezentantilor salariatilor nu poate fi mai mare de 2 ani.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________