Tatal copilului nu va sta in concediu de crestere copil, ci doreste sa obtine stimulentul de insertie. Cum se procedeaza pentru obtinerea acestuia?
In principiu, dupa cum bine stim, persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR.
Stimulentul de insertie se acorda pe baza de cerere, semnata de persoana indreptatita, insotita de dovada eliberata de angajator sau, dupa caz, de alte documente eliberate de autoritatile competente ori de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca aceasta realizeaza sau urmeaza sa realizeze venituri supuse impozitului, informeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
"In OMMFPS 1474/2011, Anexa Nr. 1: Instructiuni de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, sunt mentionate o serie de situatii care pot aparea in aplicarea normelor metodologice, precum si solutiile pentru aceste situatii.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Astfel, au vocatie la stimulentul de insertie persoanele indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara aferenta, si nu numai persoanele beneficiare ale acestui concediu si a indemnizatiei.
Asadar, stabilirea dreptului la stimulentul de insertie se poate realiza atat pentru persoana care este beneficiara a concediului pentru cresterea copilului, situatie in care indemnizatia se suspenda ca urmare a obtinerii de venituri supuse impozitului, cat si pentru persoana care, desi are dreptul la concediul pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare aferente, nu solicita acordarea concediului si a indemnizatiei.
In concluzie, persoana indreptatita poate solicita direct stimulentul de insertie, iar conditia pentru acordarea stimulentului de insertie este indeplinirea conditiilor pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului de realizare de venituri din salarii timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului.
Asadar, persoana indreptatita poate solicita direct stimulentul de insertie, daca indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazuta la art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 situatie in care nu se suspenda contractul de munca deoarece conditia pentru ca salariatul sa beneficieze de stimulentul de insertie este tocmai obtinerea de venituri impozabile."
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro