Granturi pentru edituri, librarii, evenimente culturale de 100 milioane euro. Conditii si inscriere

granturi evenimente culturalegranturi editurigranturi librariiministerul culturii
Granturi pentru edituri, librarii, evenimente culturale de 100 milioane euro. Conditii si inscriere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului Romaniei, a realizat un proiect de schema de ajutor de stat, pentru a veni in sprijinul sectorului cultural, unde au fost sistate activitatile, ca masura de precautie pentru evitarea raspandirii SARS COV-2. Detaliile schemei de ajutor de stat au fost prezentate in cadrul unei conferinte de presa la care au participat Vicepremierul Raluca Turcan, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu si Primarul general al capitalei Nicusor Dan.
 
Schema de ajutor de stat vizeaza 5 masuri, iar beneficiarii eligibili sunt entitati de drept privat: organizatii neguvernamentale si societati comerciale (atat IMM-uri, cat si intreprinderi mari) care au desfasurat activitati in ultimii 2 ani conform raportului de activitate asumat de reprezentantul legal al solicitantului in unul dintre urmatoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzica, dans), artele vizuale (pictura, sculptura, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educatie culturala. Acestia trebuie sa fie inscrisi la data depunerii proiectului in Registrul Sectorului Cultural gestionat de Institutul Naţional de Cercetare si Formare Culturala (INCFC), institutie in subordinea Ministerului Culturii.
 
 
Registrul Sectorului Cultural poate fi accesat aici.
 
De maine, platforma si formularul sunt disponibile, iar perioada de preinscriere se va incheia miercuri, 25.11.2020. Preinscrierea este necesara pentru evaluarea impactului bugetar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea sectorului cultural, astfel incat bugetul alocat sa fie cel necesar si suficient. Dupa ce Ministerul Culturii va avea estimarea acestui impact bugetar se va putea pune in consultare publica actul normativ aferent Schemei de ajutor de stat.
 
 
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat: „Am facut o evaluare in piata, am discutat cu artisti si cu oameni de cultura pentru a identifica problemele cu care s-au confruntat in aceasta perioada si am gasit urmatoarea solutie: o schema de ajutor de stat, cu un buget estimat de 100 de milioane de euro. Schema functioneaza sub forma de granturi si vine sa completeze masurile pe care le-am luat deja in beneficiul celor care activeaza in acest domeniu, pe perioada care s-a scurs pana acum. Memorandumul privind schema aceasta de ajutor pentru industria culturala va fi prezentat, astazi, in sedinta de Guvern si de aceasta schema de ajutor de stat vor putea beneficia sectorul cultural independent, organizatorii de evenimente culturale si festivaluri de muzica, librariile si editurile. Eligibile vor fi organizatii non-guvernamentale si societati comerciale, IMM-uri si intreprinderi mari. Exista doua tipuri de granturi: microgranturi cu o valoare fixa de 4000 de euro si granturi variabile raportate fie la vanzarea de carte din anul 2019, fie la numarul de bilete comercializate in anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Pentru a beneficia de aceste granturi, toate entitatile trebuie sa se inscrie in Registrul Sectorului Cultural.”
 
 
Vicepremierul a mentionat in cadrul conferintei si celelalte masuri de care au beneficiat cei din sectorul cultural-creativ: acces la schema de granturi stabilita prin Ordonanta de Urgenta 130/2020, microgranturi de 2000 de euro, granturi de capital de lucru si de investitii, somaj tehnic (adica 75% din salariul mediu brut pe tara) si indemnizatia pentru drepturi de autor pentru cei care au avut venituri exclusiv din contracte pe drepturi de autor. Exigibilitatea impozitului pentru rezidenti si nerezidenti a fost o alta masura aplicabila organizatorilor de evenimente. De asemenea, au mai fost reglementari privind biletele achizitionate de public la festivalurile care nu au putut fi desfasurate in anul 2020.
 
(…)
Schema de ajutor de stat prezentata vizeaza 5 masuri: 
 
Masura A: microgranturi
 
Operatorii culturali care nu au venituri din vanzare de bilet
 
Valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a sumei de 4.000 euro/beneficiar de ajutor de stat.
 
Masura B: Granturi pentru organizare festivaluri culturale
 
Operatorii culturali care au organizat un festival cultural cu vanzare de bilete.
 
Valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a 25% din valoarea bruta a biletelor vandute la editia din 2019 a festivalului, dar nu mai mult de 800.000 euro. 
 
Masura C - Granturi pentru organizare evenimente culturale
 
Operatorii culturali au organizat evenimente culturale in anul 2019 si au venituri din bilete vandute 
 
C.1 Evenimente muzicale si evenimente de tip stand-up comedy:
 
Intre 1 - 10 evenimente organizate in anul 2019 – valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a 5% din valoarea bruta a biletelor vandute la evenimentele organizate in 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro. 
 
Intre 11 - 50 evenimente organizate in anul 2019 – valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a 7% din valoarea bruta a biletelor vandute la evenimentele organizate in 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Peste 50 evenimente organizate in anul 2019 – valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a 9% din valoarea bruta a biletelor vandute la evenimentele organizate in 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
 
C.2 Evenimente din alte domenii culturale decat domeniul muzical si stand-up comedy:
 
Valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a 50% din valoarea bruta a biletelor vandute la evenimentele organizate in 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
 
Masura D - Granturi pentru librarii
 
Valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a 25% din valoarea bruta a vanzarilor de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
 
Masura E – Granturi pentru edituri
 
Valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a 25% din valoarea bruta a vanzarilor fizice directe de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro. 
 
Etapa de preinscriere in registrul sectorului cultural a operatorilor economici va dura o saptamana. Aceasta etapa este necesara pentru evaluarea impactului bugetar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii, astfel incat bugetul alocat sa fie si cel necesar si suficient. Dupa ce Ministerul Culturii va avea acest impact bugetar, actul normativ aferent Schemei de ajutor de stat va fi pus in consultare publica. Termenul estimat pentru operationalizarea schemei va fi inceputul anului 2021.
Bugetul estimat este de 100.000.000 Euro.
 
Sursa: Cultura.ro
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
granturi evenimente culturalegranturi editurigranturi librariiministerul culturii

Data aparitiei: 20 Noiembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Granturi pentru edituri, librarii, evenimente culturale de 100 milioane euro. Conditii si inscriere Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]