Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului Romaniei, a realizat un proiect de schema de ajutor de stat, pentru a veni in sprijinul sectorului cultural, unde au fost sistate activitatile, ca masura de precautie pentru evitarea raspandirii SARS COV-2. Detaliile schemei de ajutor de stat au fost prezentate in cadrul unei conferinte de presa la care au participat Vicepremierul Raluca Turcan, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu si Primarul general al capitalei Nicusor Dan.
Schema de ajutor de stat vizeaza 5 masuri, iar beneficiarii eligibili sunt entitati de drept privat: organizatii neguvernamentale si societati comerciale (atat IMM-uri, cat si intreprinderi mari) care au desfasurat activitati in ultimii 2 ani conform raportului de activitate asumat de reprezentantul legal al solicitantului in unul dintre urmatoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzica, dans), artele vizuale (pictura, sculptura, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educatie culturala. Acestia trebuie sa fie inscrisi la data depunerii proiectului in Registrul Sectorului Cultural gestionat de Institutul Naţional de Cercetare si Formare Culturala (INCFC), institutie in subordinea Ministerului Culturii.
Registrul Sectorului Cultural poate fi accesat
aici.
De maine, platforma si formularul sunt disponibile, iar perioada de preinscriere se va incheia miercuri, 25.11.2020. Preinscrierea este necesara pentru evaluarea impactului bugetar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea sectorului cultural, astfel incat bugetul alocat sa fie cel necesar si suficient. Dupa ce Ministerul Culturii va avea estimarea acestui impact bugetar se va putea pune in consultare publica actul normativ aferent Schemei de ajutor de stat.
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat: „Am facut o evaluare in piata, am discutat cu artisti si cu oameni de cultura pentru a identifica problemele cu care s-au confruntat in aceasta perioada si am gasit urmatoarea solutie: o schema de ajutor de stat, cu un buget estimat de 100 de milioane de euro. Schema functioneaza sub forma de granturi si vine sa completeze masurile pe care le-am luat deja in beneficiul celor care activeaza in acest domeniu, pe perioada care s-a scurs pana acum. Memorandumul privind schema aceasta de ajutor pentru industria culturala va fi prezentat, astazi, in sedinta de Guvern si de aceasta schema de ajutor de stat vor putea beneficia sectorul cultural independent, organizatorii de evenimente culturale si festivaluri de muzica, librariile si editurile. Eligibile vor fi organizatii non-guvernamentale si societati comerciale, IMM-uri si intreprinderi mari. Exista doua tipuri de granturi: microgranturi cu o valoare fixa de 4000 de euro si granturi variabile raportate fie la vanzarea de carte din anul 2019, fie la numarul de bilete comercializate in anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Pentru a beneficia de aceste granturi, toate entitatile trebuie sa se inscrie in Registrul Sectorului Cultural.”
Vicepremierul a mentionat in cadrul conferintei si celelalte masuri de care au beneficiat cei din sectorul cultural-creativ: acces la schema de granturi stabilita prin Ordonanta de Urgenta 130/2020, microgranturi de 2000 de euro, granturi de capital de lucru si de investitii,
somaj tehnic (adica 75% din salariul mediu brut pe tara) si indemnizatia pentru drepturi de autor pentru cei care au avut venituri exclusiv din contracte pe drepturi de autor. Exigibilitatea impozitului pentru rezidenti si nerezidenti a fost o alta masura aplicabila organizatorilor de evenimente. De asemenea, au mai fost reglementari privind biletele achizitionate de public la festivalurile care nu au putut fi desfasurate in anul 2020.
(…)
Schema de ajutor de stat prezentata vizeaza 5 masuri:
Masura A: microgranturi
Operatorii culturali care nu au venituri din vanzare de bilet
Valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a sumei de 4.000 euro/beneficiar de ajutor de stat.
Masura B: Granturi pentru organizare festivaluri culturale
Operatorii culturali care au organizat un festival cultural cu vanzare de bilete.
Valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a 25% din valoarea bruta a biletelor vandute la editia din 2019 a festivalului, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Masura C - Granturi pentru organizare evenimente culturale
Operatorii culturali au organizat evenimente culturale in anul 2019 si au venituri din bilete vandute
C.1 Evenimente muzicale si evenimente de tip stand-up comedy:
Intre 1 - 10 evenimente organizate in anul 2019 – valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a 5% din valoarea bruta a biletelor vandute la evenimentele organizate in 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Intre 11 - 50 evenimente organizate in anul 2019 – valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a 7% din valoarea bruta a biletelor vandute la evenimentele organizate in 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Peste 50 evenimente organizate in anul 2019 – valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a 9% din valoarea bruta a biletelor vandute la evenimentele organizate in 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
C.2 Evenimente din alte domenii culturale decat domeniul muzical si stand-up comedy:
Valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a 50% din valoarea bruta a biletelor vandute la evenimentele organizate in 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Masura D - Granturi pentru librarii
Valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a 25% din valoarea bruta a vanzarilor de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Masura E – Granturi pentru edituri
Valoarea maxima a ajutorului de stat este echivalentul in lei a 25% din valoarea bruta a vanzarilor fizice directe de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Etapa de preinscriere in registrul sectorului cultural a operatorilor economici va dura o saptamana. Aceasta etapa este necesara pentru evaluarea impactului bugetar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii, astfel incat bugetul alocat sa fie si cel necesar si suficient. Dupa ce Ministerul Culturii va avea acest impact bugetar, actul normativ aferent Schemei de ajutor de stat va fi pus in consultare publica. Termenul estimat pentru operationalizarea schemei va fi inceputul anului 2021.
Bugetul estimat este de 100.000.000 Euro.