"Care sunt cheltuielile care intra in categoria cheltuielilor de formare profesionala, si pe care angajatul este obligat conf.art.195 din CM sa le restituie angajatorului?
In ce conditii se defasoara aceasta procedura de recuperare a cheltuielilor; si care sunt pasii care trebuie sa ii urmeze angajatorul in aceasta procedura?
Raspuns:
Potrivit art. 195 alin. (1) din Codul muncii, salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) (respectiv cu scoatere partiala din activitate) si alin. (3) (cu scoatere totala din activitate) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala. Totodata, conform alin. (3) al aceluiasi articol de lege, nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca, iar potrivit alin. (4), obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare.
Asadar, salariatul poate fi obligat la plata cheltuielilor de ocazionate de pregatirea sa profesionala daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- salariatul a beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile
- pe durata cursului sau stagiului de formare profesionala salariatul a fost scos partial sau total din activitate
- salariatul isi da demisia in perioada in care s-a obligat prin actul aditional incheiat la contractul individual de munca sa presteze munca in favoarea angajatorului sau, in aceasta perioada, este concediat disciplinar.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Portal Codul Muncii
Concedierea perfect legala
Potrivit art. 195 alin. (2) din Codul muncii, durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca, iar conform art. 193 alin. 2, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
Insa, trebuie avute in vedere si dispozitiile art. 38 alin. (2) din Codul muncii, in conformitate cu care salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege, iar orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Acest text legal trebuie coroborat cu prevederile art. 195 din Codul muncii care impune conditia ca un curs de formare profesionala sa aiba o durata de cel putin 60 zile pentru ca salariatul sa poata fi obligat la suportarea cheltuielilor efectuate de angajator cu respectivul curs.
In consecinta, atunci cand se perfecteaza actele aditionale la care fac referire art. 193 alin. (2) si 195 alin. (2) din Codul muncii nu se poate stabili ca salariatul este obligat sa restituie cheltuielile de formare profesionala daca cursul are o durata mai mica de 60 de zile sau salariatul nu a fost scos total sau partial din activitate. Orice act aditional prin care se stabileste astfel reprezinta o tranzactie facuta cu nerespectarea cerintelor prevazute de art. 38 alin. (2) din Codul muncii, lovita de nulitate.
Daca conditiile mai sus enuntate sunt indeplinite, dar salariatul nu este de acord sa restituie cheltuielile de formare profesionala, angajatorul le poate recupera numai pe cale judecatoreasca.