Contractul de munca temporara este un contract individual de munca ce se incheie in scris intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, pe durata unei misiuni.
Contract de munca temporara 2024
In contractul de munca temporara sunt precizate urmatoarele elemente:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.
Contract de munca temporara 2024 - perioada de proba
Prin contractul de munca temporara se poate stabili o perioada de proba pentru realizarea misiunii, a carei durata nu poate fi mai mare de:
a) 2 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
b) 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni;
c) 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;
d) 20 de zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;
e) 30 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.
In cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
Aceste dispozitii se completeaza prin legi speciale care reglementeaza conditiile specifice de munca in strainatate, conditiile in care urmeaza sa se desfasoare misiunea, durata misiunii, identitatea si sediul utilizatorului, precum si cuantumul si modalitatile remuneratiei salariatului temporar.
Durata contract de munca temporara
Contractul de munca temporara se poate incheia si pentru mai multe misiuni, cu respectarea termenului maxim de 24 de luni. Durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.
Pentru fiecare noua misiune intre parti se incheie un contract de munca temporara, in care vor fi precizate conditiile in care urmeaza sa se desfasoare misiunea, durata misiunii, identitatea si sediul utilizatorului, precum si cuantumul si modalitatile remuneratiei salariatului temporar.
Agentul de munca temporara poate incheia cu salariatul temporar un contract de munca pe durata nedeterminata, situatie in care in perioada dintre doua misiuni salariatul temporar se afla la dispozitia agentului de munca temporara.
Contractul de munca temporara inceteaza la terminarea misiunii pentru care a fost incheiat sau daca utilizatorul renunta la serviciile sale inainte de incheierea misiunii, in conditiile contractului de punere la dispozitie.
Conditiile in care durata unei misiuni de munca temporara poate fi prelungita sunt prevazute in contractul de munca temporara intocmit dupa urmatorul model:
Solutii la probleme privind contractul de munca temporara
Problema 1
La ce se refera incheierea unui contract de munca pe durata nedeterminata dintre un agent de munca temporara si un salariat temporar asa cum apare in art. 95 alin. (2)? Cum mai are el atunci calitatea de salariat temporar daca are contract de munca pe perioada nedeterminata?
Raspuns
Salariatul este temporar in raport cu misiunea sa, care este de maximum 24 de luni, in schimb fata de angajatorul sau (agentul de munca temporara) – el poate fi salariat cu durata nedeterminata, fiind pus la dispozitia utilizatorilor pentru mai multe misiuni succesive.
La baza dispozitiilor din Codul muncii referitoare la munca prin agent de munca temporara stau prevederile Directivei 2008/104/CE. Or, la pct. 15 din preambulul Directivei 2008/104/CE este reiterata regula in privinta incheierii in relatiile de munca a contractelor de munca pe durata nedeterminata.
Se arata la acest punct din directiva, contractele de munca pe durata nedeterminata reprezinta forma generala de raport de munca. In cazul lucratorilor care au incheiat un contract pe durata nedeterminata cu agentul de munca temporara, avand in vedere protectia speciala pe care o ofera acest tip de contract, ar trebui sa se introduca o dispozitie care sa permita exceptii de la regulile aplicabile in intreprinderea utilizatoare.
Totodata, la art. 5 alin. (2) din directiva sunt facute mentiuni referitoare la lucratorii temporari care au incheiat un contract de munca pe durata nedeterminata cu un agent de munca temporara.
Astfel, ca o aplicare a normelor comunitare, legiuitorul roman a prevazut in art. 95 alin. (2) din Codul muncii posibilitatea agentului de munca temporara de a incheia cu salariatul temporar un contract de munca pe durata nedeterminata, situatie in care in perioada dintre doua misiuni salariatul temporar se afla la dispozitia agentului de munca temporara.
Prin urmare, in urma modificarilor intervenite prin Legea nr. 40/2011, este posibil ca intre aceleasi parti sa fie incheiate doua contracte individuale de munca:
- unul temporar pentru fiecare misiune;
- altul pe durata nedeterminata.
Problema 2
Cum pot fi trecute 2 misiuni de munca temporara in cadrul unui astfel de contract si sa ramana la dispozitia agentului de munca temporara intre 2 misiuni daca potrivit alineatului 3 din cadrul aceluiasi art. (95) se precizeaza ca pentru fiecare noua misiune se incheie un contract de munca temporara?
Raspuns
Potrivit art. 95 alin. (3) din Codul muncii, republicat, pentru fiecare noua misiune intre parti se incheie un contract de munca temporara, in care vor fi precizate toate elementele prevazute la art. 94 alin. (2).
Intr-o alta opinie, pe care o consideram corecta, se apreciaza ca intre agentul de munca temporara si salariat se incheie cumulativ:
- un contract de munca pe durata nedeterminata.
- cate un contract de munca temporara pentru fiecare misiune;
In acest caz, in care intre agentul de munca temporara si salariat coexista, pe durata fiecarei misiuni, doua contracte de munca (pe durata nedeterminata si pe durata unei misiuni), exista un cumul de functii la acelasi angajator. Se apreciaza ca strict legal, contractul de munca temporara nu este un act aditional la contractul pe durata nedeterminata, deoarece art. 95 alin. (3) ii precizeaza natura juridica in mod expres, ca fiind un contract, iar nu ca un act aditional.
Asadar, in temeiul aceluiasi contract pe durata nedeterminata salariatul se va afla la dispozitia agentului de munca temporara care ii va putea incredinta o noua misiune.
Problema 3
Societatea este obligata sa cuprinda in cadrul contractului de munca temporara criteriile de evaluare si obiectivele de performanta ale salariatilor temporari sau este obligatia utilizatorului pentru care presteaza munca temporara?
Raspuns
Partile contractului de munca temporara sunt agentul de munca temporara si salariatul temporar.
Utilizatorul este parte in contractul civil numit de Codul muncii contract de punere la dispozitie, incheiat cu agentul de munca temporara.
Asadar, contractul de munca se incheie intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, iar contractul de punere la dispozitie intre utilizator si agentul de munca temporara. Intre utilizator si salariat nu se incheie un contract de munca. Chiar daca lucreaza pentru utilizator, salariatul temporar ramane in raporturi juridice de munca cu angajatorul (agent de munca temporara) cu care a incheiat contractul de munca temporara.
Asadar, criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului fac parte din contractul de munca, contract incheiat in speta intre salariatul temporar si agentul de munca temporara (angajator). Utilizatorul, nefiind parte in acest contract, apreciem ca nu are calitatea de a stabili criterii de evaluare sau obiective de performanta salariatului temporar odata ce nu exista raport juridic de munca intre utilizator si salariatul temporar.