Stresul la locul de munca a devenit un inamic pe care putini angajatori il pot cuceri cu brio. In mare parte pentru ca nu suntem obisnuiti sa gandim masurile de SSM si prin prisma efectelor psihologice. In mare parte si pentru ca ce nu se vede, nu conteaza la fel de mult.
Despre pericolul, efectele si impactul stresului la locul de munca am discutat aici.
Conform informatiilor furnizate de ITM Maramures, Agentia Europeana de Securitate si Sanatate in Munca a organizat o campanie la nivelul UE, campanie cu tema Locurile de munca sigure si sanatoase - Gestionarea stresului si al riscurilor psihosociale la locul de munca.
Campania se va desfasura in 2014 si 2015 si vizeaza furnizarea de informatii si promovarea utilizarii unor instrumente simple si practice care pot ajuta la gestionarea riscurilor psihosociale si a stresului la locul de munca.
Amintim faptul ca lucratorii care sufera de stres la locul de munca pot dezvolta probleme de sanatate fizica si/sau mentala.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
40 Modele de Regulament Intern
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Cateva dintre efectele stresului la locul de munca: surmenaj si depresie, dificultati de concentrare, abuz de droguri si alcool, sanatate fizica precara, in special boli cardiovasculare si afectiuni musculo-scheletice.
“Pe plan local in acest an, Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures, a organizat 4 intalnirii la care au participat reprezentanti ai confederatiilor sindicale la nivel judetean, angajatori, lucratori desemnati cu activitatea de securitate si sanatate in munca, servicii externe de securitate si sanatate in munca. In cadrul acestor actiuni, au fost prezentate materiale puse la dispozitie de catre Agentia Europeana de Securitate si Sanatate in Munca, care au avut ca scop informarea si constientizarea privind gestionarea stresului si a riscurilor psihosociale la locul de munca si asigurarea unor locuri de munca sigure si sanatoase”,a declarat Mircea Onea, purtator de cuvant al ITM Maramures, citat de Adevarul.