In ultimii 6 ani, cca 216.000 de bugetari au disparut din sistem, fiind stersi se pe statele de plata ale statului.
In mod concret, in sistemul public, la finalul anului trecut erau 1,18 milioane de persoane.
Cei mai multi bugetari iesiti din sistem au fost dati afara din primarii si consilii, din invatamant si din sistemul sanitar.
In acelasi timp, la Ministerul Muncii, la Justitie si la Ministerul Economiei, s-au facut angajari, noteaza Ziarul Financiar.
Important de retinut este faptul ca a fost introdusa o lege care prevede ca se va recruta o singura persoana la alte sapte scoase din sistem.
In sectorul sanitar, s-au pierdut 25.000 de persoane. Cele mai multe locuri s-au eliberat pentru ca ofertele de munca din strainatate sunt mult mai apetisante pentru lucratorii romani. Cu toate ca avem din ce in ce mai multe spitale si clinici particulare, romanii nu se mai lasa tentati decat de salarii de la cateva mii de euro in sus, exact ce pot obtine cu usurinta in spitatele din strainatate, la pachet cu zeci de beneficii unele mai atragatoare decat altele.
Cu toate acestea, nu toate sectoarele au avut de pierdut. Secretariatul General al Guvernului a castigat peste 3.000 de angajati. Ministerul Justitiei a castigat si el mai mult de 2.000 de angajati noi si cel al Muncii s-a imbogatit cu 2.000 de noi angajati.
Salariile bugetarilor nu au avut de suferit in ultimii sase ani. Trendul a fost pozitiv, asa cum noteaza ZF.ro, chiar dublandu-se in anumite cazuri, pana la 3.235 de lei brut pe luna, adica 2.270 de lei net pe luna.
In mod concret, conform INS, cresterea a fost mai mare decat cea de la nivelul intregii economii. Salariul mediu brut din Romania este mai mare in decembrie 2013 cu aproximativ 30 de procente fata de cel din decembrie 2008.
Din mediul privat, in tot acest timp, din 2005 si pana in decembrie 2013, au disparut mai mult de 400.000 de angajati, de doua ori mai putini decat in sectorul public.