As dori sa ma ajutati sa-mi clarific noua modificare referitoare la impozitarea bonurilor de masa. Conform CCM la nivel de societate cei care lucreaza in conditi grele beneficiaza de o masa calda, care datorita restructurarii se acorda ca bonuri de masa. De exemplu bonurile aferente lunii iunie se comanda dupa ce se inchide lichidarea lunii iunie, adica dupa 10 iulie, deci ele sunt prinse la cheltuielile lunii iulie ptr. ca factura de comanda are luna iulie. Cum este corect – ar trebui impozitate conform OUG nr. 58/2010 cumulate cu drepturile salariale aferente lunii iulie, sau nu le impozitez ele fiind aferente lunii iunie, chiar daca au fost comandate in luna iulie.
Valoarea lor fiind cu virgula cum este normal sa fie prinse pe stat?
ex: 1 bon x 8,72 = 9
3 bonuri x 8,72 = 26,16 = 26
sau le voi prinde exact ca valoare cu virgula.
Raspuns:
Tichetele de masa cuvenite salariatilor pentru luna iunie trebuiau distribuite in ultima decada a lunii mai.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii... acum aveti toate raspunsurile la indemana! Detalii aici >>>
In acest sens, la art. 5 alin.(1) din Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa se prevede ca angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare.
Prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale se aplica incepand cu data de 01 iulie 2010.
Prin urmare, vor fi impozitate tichetele de masa aferente lunii iulie.
Modalitatea de impozitare a tichetelor de masa urmeaza sa fie stabilita de normele metodologice de aplicare a O.U.G nr. 58/2010 ce urmeaza a fi elaborate de catre Ministerul Finantelor Publice in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a ordonantei de urgenta.
Pana la aparitia acestor norme consideram ca valoarea tichetelor de masa acordate se va include in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii.
Venitul brut lunar din salarii se rotunjeste la nivel de leu, fara subdiviziuni, prin rotunjire la leu pentru fractiunile de peste 50 de bani inclusiv si prin neglijarea fractiunilor de pana la 50 de bani.