Editorial, 01.12.2008 - Gabriela Chirazof
Contractul colectiv de munca este conventia incheiata intre patron sau organizatia patronala, pe de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
Unele unitati au sindicate reprezentative constituite la nivelul lor, situatie in care se va negocia cu acestea.
Pentru a fi reprezentativ sindicatul trebuie deci sa indeplineasca in mod alternativ una dintre cele doua conditii, respectiv:
a) sa aiba statut legal de organizatie sindicala si numarul de membri ai sindicatului sa reprezinte cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii;
b) sa fie afiliat la o organizatie sindicala reprezentativa.
In unitatile in care nu exista un sindicat reprezentativ, respectiv sindicat care sa indeplineasca conditiile, fie ale art. 17 alin. (1) lit. c), fie ale art. 18 alin. (3) teza ultima din Legea nr. 130/1996, republicata, contractul colectiv de munca se incheie de catre reprezentantii salariatilor.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Legis Plus Legislatia Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
In acest caz, salariatii isi aleg reprezentantii la negocierea contractului colectiv de munca potrivit dispozitiilor Legii nr. 130/1996, prin vot secret. La alegerea reprezentantilor salariatilor vor participa cel putin jumatate plus unu din numarul total al salariatilor. Reprezentantii salariatilor sunt desemnati in raport cu numarul voturilor obtinute. Acesta ar fi primul pas pentru pregatirea negocierii colective.
Va puteti confrunta cu situatia in care salariatii nu au initiativa unei astfel de actiuni, situatie in care le puteti recomanda intr-o mica sedinta sa isi aleaga reprezentantii potrivit art. 20 din Legea nr. 130/1996, pentru demararea negocierii colective.
Aceasta ar fi particularitatea negocierii cu reprezentantii salariatilor, dupa alegerea lor, negocierea decurgand ca si cea cu sindicatul.
Atentie!
Nu confundati reprezentantii salariatilor desemnati potrivit art. 20 din Legea nr. 130/1996 pentru negocierea contractului colectiv cu cei desemnati conform dispozitiilor art. 224 si urm. din Codul muncii.
____________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
____________________________________________________________________