Cum procedam in aceeasi situatie? Cum va avea loc incetarea de drept a contractului de munca in situatia in care instanta anuleaza decizia de concediere emisa de angajator, insa salariatul nu a solicitat si repunerea pe aceeasi functie.
Specialistii PortalCodulMuncii.ro ne ofera un raspuns clar:
Anularea deciziei de concediere pentru nelegalitate nu conduce automat la reintegrarea salariatului. Astfel, instanta de judecata va dispune reintegrarea salariatului numai la solicitarea acestuia.
Mare atentie la faptul ca la solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
Nu uitati ca in cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti. De aceea, despagubirea egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul se acorda acestuia pe perioada cuprinsa intre data concedierii si data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti, data la care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Asadar, in cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro