Indemnizatie incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca

31 Mai 2011
31 Mai 2011
accidente de muncaboli profesionaleLegea 346/2002OUG 158/2005
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Angajatul nostru cu timp partial are loc de munca de baza cu 8 ore la o alta societate unde a suferit un accident de munca (cod 03). Cum trebuie sa procedam ca sa primeasca indemnizatie pentru perioada cat va fi bolnav si de la unitatea noastra, intrucat contibutiile sunt retinute, calculate si virate la zi, atat de la angajat cat si de la societate?


Raspuns: Asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale se datoreaza in baza Legii 346/2002, republicata.

Asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale reprezinta o asigurare de persoane, face parte din sistemul de asigurari sociale, este garantata de stat si cuprinde raporturi specifice prin care se asigura protectia sociala a salariatilor impotriva diminuarii sau pierderii capacitatii de munca si decesului acestora ca urmare a accidentelor de munca si a bolilor profesionale.

Potrivit art. 37 din Legea 346/2002 , republicata, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca datorata accidentelor de munca si bolilor profesionale se acorda pe baza certificatului medical eliberat conform dispozitiilor legale.

Art. 32 alin. (2) din Legea 346/2002 mentioneaza ca, in cazul bolilor profesionale sau al accidentelor de munca, certificatul medical se vizeaza in mod obligatoriu, prin grija angajatorului, de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, respectiv de casa teritoriala de pensii in a carei raza se afla sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului.

In sensul celor mai sus aratate sunt si dispozitiile art. 46 din Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical aprobate prin Ordinul nr. 233/2006 potrivit carora avizul casei teritoriale de pensii (pentru accidente de munca) se obtine prin grija platitorului si confirma codurile de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate 02, 03, 04 si 10. In acest caz, certificatele de concediu medical se depun direct la casele teritoriale de pensii din raza administrativ-teritoriala a angajatorului.

Asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale se datoreaza in baza Legii 346/2002 , republicata, iar persoanele sunt asigurate pentru accidente de munca si boli profesionale in baza aceluiasi act normativ, asa incat in privinta persoanelor care sunt angajate prin cumul la mai multi angajatori nu se aplica dispozitiile art. 72 alin. (1) din Normele de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabilesc ca pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator.

Prin urmare, plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca se realizeaza in baza certificatului medical emis in conditiile legii, doar de catre angajatorul unde a avut loc accidentul de munca, in speta prezentata de angajatorul unde salariatul are norma intreaga de munca.

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]