Accesul la servicii medicale in sistemul public, prioritate pentru CNAS

comunicat cnasacces servicii medicaleadrian gheorghe presedinte cnas
Accesul la servicii medicale in sistemul public, prioritate pentru CNAS
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In contextul introducerii contributiei personale a pacientilor care opteaza pentru servicii medicale  in regim de spitalizare acordate in unitatile sanitare private aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari, pentru a asigura accesul prioritar al pacientilor la servicii de spitalizare in sistemul public, a fost propusa plafonarea cresterii potentiale a numarului de paturi contractate de casele de asigurari cu spitalele private.
 
Astfel, numarul de paturi contractate in spitale private pana la 31 decembrie 2022 nu poate creste cu mai mult de 10% fata de numarul de paturi deja contractate in privat, pana la data de 31 decembrie 2020. O analiza realizata la nivel teritorial si national arata ca procentul anual de crestere a numarului de paturi contractate in spitale private a fost de aproximativ 5%, rezultand astfel o medie de 10% pentru o perioada de doi ani. Numarul de paturi contractate in spitalele private reprezinta aproximativ 5% din total, iar in urma aplicarii acestei plafonari, la data de 31 decembrie 2022, nu poate depasi 5,5% din totalul paturilor contractate la nivel national. Procentul de 10% nu reprezinta o tinta, ci o limitare a unei potentiale cresteri a numarului de paturi in spitalele private, care are rolul de a asigura accesul prioritar al pacientilor la servicii de spitalizare fara plata contributiei personale.
 
In absenta acestei limitari nu se asigura o predictibilitate a numarului de paturi contractate in public si privat, ceea ce ar putea conduce la distorsiuni importante in furnizarea si accesul la servicii medicale.
 
De asemenea, reglementarea contributiei personale va contribui la crearea unui mediu competitiv in sistemul privat, corect si transparent.
 
Contributia personala este o reglementare introdusa in Legea 95/2006 in anul 2018. De atunci, termenul de aplicare a fost prorogat in mai multe randuri, pana la data de 1 iulie 2021.
 
„Implementarea treptata a contributiei personale suportate de asigurati, in conditiile acordarii serviciilor medicale in cadrul unor furnizori privati aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, este solutia cea mai buna prin care ne asiguram ca pacientii nu vor fi afectati, ci va aduce beneficii celor care opteaza pentru accesarea serviciilor acordate in spitalele private, oferindu-le predictibilitate asupra costurilor. Practic, scoatem la suprafata costurile suportate de pacienti in spitalele private aflate in contract cu casele de asigurari de sanatate si le oferim posibilitatea sa aleaga unde vor sa fie tratati, cunoscand care va fi valoarea contributiei personale pe care ar trebui sa o suporte pentru a beneficia de internare intr-un spital privat. Dupa ce vom analiza efectele contributiei personale pentru serviciile in regim de spitalizare si vom corecta eventualele disfunctionalitati de aplicare, anul viitor vom putea extinde implementarea contributiei personale si pentru unele servicii medicale acordate in regim ambulatoriu pentru specialitati clinice si paraclinice, asa cum prevede Legea 95/2006”, a declarat Adrian Gheorghe, presedintele CNAS.
 
Contributia personala reprezinta diferenta dintre tariful decontat de casa de asigurari de sanatate si tariful practicat de spitalul privat. La cerere, pacientul va primi la un cost estimativ al serviciilor de spitalizare. Oferta va fi valabila un numar de zile, astfel incat pacientul sa poata solicita si obtine si alte oferte de la alte spitale, pentru a putea sa opteze pentru cea care il avantajeaza.
 
 
Sursa: CNAS

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
comunicat cnasacces servicii medicaleadrian gheorghe presedinte cnas

Data aparitiei: 24 Iunie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Accesul la servicii medicale in sistemul public, prioritate pentru CNAS Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]