Regimul juridic al concediilor medicale. Conditii pentru a beneficia de concediu medical si indemnizatie cf. OUG 74/2021

concedii medicale oua 74/2021indemnizatie concediu medical out 74/2021condition concedii medicale
Regimul juridic al concediilor medicale. Conditii pentru a beneficia de concediu medical si indemnizatie cf. OUG 74/2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Regimul juridic al concediilor medicale a fost modificat prin O.U.G. nr. 74/2021, publicata in Monitorul Oficial nr. 645 din 30 iunie 2021. In aplicarea noilor reglementari a fost adoptat Ordinul nr. 1.398/729/2021, publicat in Monitorul Oficial nr. 745 din 30 iulie 2021.
 
Iata care sunt cele mai relevante modificari:
 

Conditii pentru a beneficia de concediu medical dupa 1 august 2021

 
Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, asiguratii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) sa indeplineasca stagiul minim de asigurare necesar deschiderii drepturilor;
b) sa prezinte adeverinta eliberata de platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 luni, dupa caz.
 
Asiguratii beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara prezentarea adeverintei, in cazul urgentelor medico-chirurgicale sau al bolilor infectoconta- gioase din grupa A, in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea stabilite prin Hotarârea Guvernului nr. 921/2020 privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor, la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora, precum si a Listei unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave, precum si in cazul carantinei. Aceasta adeverinta se elibereaza si in cazul concediilor medicale pentru maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si in cazul riscului maternal.
 
Sub aspectul concediilor pentru incapacitate temporara de munca, medicii curanti au obligatia intocmirii unui plan de urmarire a evolutiei bolii, care va cuprinde cel putin indicatiile terapeutice si igieno-dietetice pe care persoana asigurata are obligatia sa il respecte, in cazurile in care se elibereaza certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca. Nerespectarea de catre medicii curanti a acestei obligatii constituie contraventie.
 

Durata concedii medicale dupa 1 august 2021 cf. OUG 74/2021
 

In prima etapa, durata acordarii concediului medical poate fi de maximum 4 zile calendaristice pentru concediul medical acordat de medicul de familie si de maximum 15 zile calendaristice pentru concediul medical acordat de medicii de specialitate din ambulatoriu. In cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca, constatate pe baza evaluarii raspunsului la tratamentul initial si/sau a rezultatului analizelor de laborator, investigatiilor functionale si/sau imagistice recomandate, medicul de familie sau, dupa caz, medicul de specialitate din ambulatoriu care monitorizeaza afectiunea poate elibera certificatul de concediu medical in continuare pâna la o durata maxima de 7 zile pentru medicul de familie si de maximum 30 de zile pentru medicul de specialitate din ambulatoriu. Pe durata cuprinsa in certificatele de concediu medical, medicul de familie sau, dupa caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, in functie de evolutia bolii, poate modifica planul de urmarire a evolutiei bolii.
 
Concediul medical acordat la externarea din spital poate fi prelungit de catre medicul de specialitate sau de catre medicul de familie, dupa caz, in conditiile stabilite prin normele de aplicare, modificate prin Ordinul nr. 1.398/729/2021.
 
Indemnizatia pentru reducerea timpului de munca si indemnizatia pentru carantina se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta. Prin exceptie, indemnizatia pentru carantina se suporta pentru o perioada de 5 zile din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care se instituie masura carantinei la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat in interes personal intr-o zona in care, la momentul deplasarii, exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen, in conditiile stabilite prin normele de aplicare.
 
Pentru persoana asigurata care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare. Constituie contraventie desfasurarea activitatii de catre persoanele care cumuleaza doua sau mai multe contracte de munca la unul dintre angajatori in perioada in care la celalalt/ceilalti angajator/angajatori a prezentat certificat/certificate de concediu medical.
 
(Ordin al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.398/729/2021 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, publicat in Monitorul Oficial nr. 745 din 30 iulie 2021)
 
 
 
 
  • Noutati legislative comentate si explicate (cum anume se aplica textul de lege)
  • Rezolvarea unor spete controversate sau cel mai des intalnite din domeniile HR, Salarizare si legislatia muncii
  • Greseli de evitat, exceptii de la reguli
  • Opinia expertilor, cu recomandari si atentionari
  • Cele mai interesante decizii ale instantelor de judecata
 


 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedii medicale oua 74/2021indemnizatie concediu medical out 74/2021condition concedii medicale

Data aparitiei: 30 August 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Regimul juridic al concediilor medicale. Conditii pentru a beneficia de concediu medical si indemnizatie cf. OUG 74/2021 Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]