In atentia angajatorilor: tariful pe ora al zilierilor se va majora incepand cu 1 februarie

tarif ora zilierimunca zilierinorme munca zilieri 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un angajator care lucreaza cu zilieri stie ca acestia sunt platiti la ora, cu o suma care trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea unei ore a salariului minim pe economie.

In contextul in care salariul minim se va majora incepand cu 1 februarie, munca zilierilor va fi apreciata altfel, asa ca angajatorii trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a putea beneficia de serviciile acestora.

Conform Legii nr. 52/2011, un zilier este o persoana care presteaza munca necalificata, ocazional, pentru un beneficiar care il va plati. In cazul zilierilor nu este nevoie de un contract individual de munca, ci doar de o intelegere intre acesta si angajator.

ATENTIE! Cei care angajaeaza zilieri ar trebui sa aiba in vedere urmatorul aspect: zilierul angajat nu poate avea sub 16 ani ( sau 15, dar aici va fi nevoie de acordul parintilor).

Un zilier are dreptul la un castig pe ora, care trebuie sa fie cel putin egal cu valoarea/ora a salariului de baza minim brut, din acel moment, conform legislatiei in vigoare, asa cum am mentionat si mai sus.


Majorarea salariului minim brut pe economie la 1.450 lei majoreaza tarifele zilierilor


Dat fiind faptul ca acestia sunt platiti la ora, lucrurile vor sta altfel dupa data de 1 februarie. In momentul de fata salariul minim brut este de 1.250 de lei pe luna, asa ca un zilier castiga, pe ora, aproximativ 7,3 lei (suma poate varia in functie de orele lucrate de zilier in cursul unei luni).

Dar, lucrurile vor sta altfel dupa data de 1 februarie, cand salariul minim brut pe economie va fi de 1.450 lei, asa ca un zilier va castiga in jur de 8,5 lei.

Cateva obligatii esentiale pentru angajatorii care lucreaza cu zilieri, in materie de SSM

- angajatorii sunt obligati sa asigure securitatea si sanatatea in munca a zilierilor, sa le asigure instruire cu privire la pericolele la care sunt expusi daca nu respecta masurile de prevenire si protectie.

- angajatorii au obligatia de a solicita zilierilor, prin semnatura cu asumare pe proprie raspundere, ca au o stare a sanatatii care le permite sa desfasoare activitatea in cauza.

Un zilier nu poate munci mai mult de 12 ore intr-o zi de lucru, iar angajatorii sunt obligati sa aiba un Registru de evidenta a zilierilor


...mai multe despre registrul de evidenta electronic al zilierilor poti citi aici >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tarif ora zilierimunca zilierinorme munca zilieri 2017

Data aparitiei: 24 Ianuarie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In atentia angajatorilor: tariful pe ora al zilierilor se va majora incepand cu 1 februarie Nota: 3.68 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]