In contextul in care salariul minim se va majora incepand cu 1 februarie, munca zilierilor va fi apreciata altfel, asa ca angajatorii trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a putea beneficia de serviciile acestora.
Conform Legii nr. 52/2011, un zilier este o persoana care presteaza munca necalificata, ocazional, pentru un beneficiar care il va plati. In cazul zilierilor nu este nevoie de un contract individual de munca, ci doar de o intelegere intre acesta si angajator.
ATENTIE! Cei care angajaeaza zilieri ar trebui sa aiba in vedere urmatorul aspect: zilierul angajat nu poate avea sub 16 ani ( sau 15, dar aici va fi nevoie de acordul parintilor).
Un zilier are dreptul la un castig pe ora, care trebuie sa fie cel putin egal cu valoarea/ora a salariului de baza minim brut, din acel moment, conform legislatiei in vigoare, asa cum am mentionat si mai sus.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Majorarea salariului minim brut pe economie la 1.450 lei majoreaza tarifele zilierilor
Dat fiind faptul ca acestia sunt platiti la ora, lucrurile vor sta altfel dupa data de 1 februarie. In momentul de fata salariul minim brut este de 1.250 de lei pe luna, asa ca un zilier castiga, pe ora, aproximativ 7,3 lei (suma poate varia in functie de orele lucrate de zilier in cursul unei luni).
Dar, lucrurile vor sta altfel dupa data de 1 februarie, cand salariul minim brut pe economie va fi de 1.450 lei, asa ca un zilier va castiga in jur de 8,5 lei.
Cateva obligatii esentiale pentru angajatorii care lucreaza cu zilieri, in materie de SSM
- angajatorii sunt obligati sa asigure securitatea si sanatatea in munca a zilierilor, sa le asigure instruire cu privire la pericolele la care sunt expusi daca nu respecta masurile de prevenire si protectie.
- angajatorii au obligatia de a solicita zilierilor, prin semnatura cu asumare pe proprie raspundere, ca au o stare a sanatatii care le permite sa desfasoare activitatea in cauza.
Un zilier nu poate munci mai mult de 12 ore intr-o zi de lucru, iar angajatorii sunt obligati sa aiba un Registru de evidenta a zilierilor
...mai multe despre registrul de evidenta electronic al zilierilor poti citi aici >>>