Protectia lucratorului transfrontalier
In primul rand, orice companie angajatoare ar trebui sa stie ca lucratorul transfrontalier este acela pe care angajatorul roman l-a detasat de pe teritoriul Romaniei pentru a fi trimis sa lucreze pentru o perioada de timp pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.
In ceea ce priveste contractele bilaterale incheiate de angajatorii romani cu parteneri straini, in vederea efectuarii de lucrari cu personal roman pe teritoriul altor tari, acestea vor cuprinde clauze privind securitatea si sanatatea in munca. Desigur, instruirea generala se face de angajator sau de catre agentul de munca temporara, iar starea de sanatate a lucratorului va fi verificata tot de catre compania angajatoare, chiar in momentul angajarii.
Portal Codul Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
40 Modele de Regulament Intern
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In cazul producerii unui eveniment pe teritoriul tarii unde lucreaza personal roman, acesta se va comunica imediat angajatorului roman, care va transmite inspectoratului teritorial de munca pe raza caruia isi au sediul social, cat si misiunii diplomatice din tara respectiva.
Cercetarile evenimentelor vor fi realizate de catre angajatori, in cazul in care muncitorii se afla in incapacitatea temporara de munca. In situatia decesului sau a invaliditatatii victimelor, cercetarile vor fi desfasurate de inspectoratul teritorial de munca pentru accidentele colective.
ATENTIE:
Incepand cu 1 iulie., anul curent, Legea Macron, prin care agentul de control urmareste daca angajatorul unui lucrator detasat pe teritoriul sau respecta salariul minim din Franta, repausul saptamanal si respectarea conditiilor de munca, respectiv cazare.
Si Germania a adoptat Legea MiLog, la 1 ianuarie 2015, iar autoritatile vamale sunt responsabile de verificarea respectarii salariului minim de 8,50 Euro pe ora.
De curand, controalele privind respectarea salariului minim si a conditiilor de munca pentru lucratori s-au intensificat in tari precum: Franta, Belgia si Germania.
Mai multe detalii despre lucratorii transfrontalieri poti citi pe PortalSSM