Mai multe branduri occidentale din domeniul modei sunt acuzate ca incalca prevederile ce tin de legislatia muncii. Adicas, Primark si Zara sunt printre brandurile vizate ca ar profita de o retea de aprovizionare care ii plateste pe muncitorii din Europa de Est si Turcia cu salarii de mizerie si ca le incalca drepturile in domeniul muncii, conform The Guardian.
Publicatia britanica mentioneaza un rechizitoriu realizat de catre ONG-ul Clean Clothes Campaign, impotriva unor branduri importante din lumea modei, incluzand si branduri de lux precum Prada si Hugo Boss.
Conform rechizitoriului, cca 3 milioane de muncitori din Slovacia si Georgia fac parte "din curtea din spate a muncii ieftine a brandurilor vest-europene de moda".
Cel mai mult se reclama situatia defavorizata a femeilor care lucreaza in acest domeniu, pentru firme mari. Acestea sunt obligate sa munceasca peste program si intimidate sa renunte la concediu, denunta ONG-ul. Reprezentantii ONG-ului reclama faptul ca salariile acestora sunt mult sub nivelul de subzistenta.
Mai mult, grupul arata ca sponsorul Adidas al Campionatului Mondial de Fotbal profita de nereglementarea drepturilor muncii in Georgia. Aici lucreaza muncitori platiti cu cinci euro pentru o zi de munca de 8 ore. Angajatii ar fi intimidati la locul de munca, nevoiti sa ceara permisiunea pentru a merge la toaleta si supusi la presiuni pentru a nu-si lua concedii medicale chiar daca se imbolnavesc, noteaza Mediafax.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Portal Codul Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Conform publicatiei, investigatorii au descoperit muncitori platiti cu sume sub salariul minim in patru tari, aici incluzandu-se si Bulgaria si Romania.
"I-am spus sefului meu ca uneori nu fac norma minima daca nu vin sambata, iar el mi-a raspuns <
In vizorul investigatorilor se afla branduri mari, precum H&M, Hugo Boss, Tesco, Primark si nu numai!