Afla ce drepturi ai daca seful te tine peste program!

23 Martie 2010
23 Martie 2010
Codul munciisarabatori legale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De cate ori n-ai plecat pe intuneric de la serviciu, cu mult dupa expirarea celor opt ore legale de munca? De cate ori nu ti-ai luat masa de pranz pe tastatura, ca sa apuci sa termini tot ce ai de facut? Si mai ales, de cate ori ti-a platit patronul orele pe care le-ai stat in plus la birou? Un studiu recent arata ca mai mult de jumatate dintre angajatii din Romania efectueaza ore suplimentare. Si a fost nevoie ca un om sa moara pentru ca un deputat sa propuna ca suprasolicitarea la locul de munca sa fie considerata boala profesionala.

Codul Muncii, in conformitate cu legislatia europeana, prevede ca timpul legal de munca este de opt ore pe zi si 40 de ore pe saptamana.
 
Maximul de ore pe care o persoana le poate lucra este de 48 pe saptamana, aici fiind incluse si orele suplimentare. Adica un salariat poate sta la serviciu sub doua ore pe zi peste program, pe care angajatorul are obligatia sa le plateasca.
 
In cazul tinerilor sub 18 ani, timpul legal de munca este de sase ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana. Acestia nu pot efectua ore suplimentare, peste cele 30 prevazute de lege.
 
Pe fondul crizei economice si a disponibilizarilor in masa din ultimul an, romanii raman din ce in ce mai mult peste program, fie pentru ca sunt nevoiti sa acopere si sarcinile colegilor dati afara, fie pentru se tem, la randul lor, ca seful sa nu-i dea afara.
 
Oricare ar fi motivul, reprezentantii Inspectiei Muncii sustin ca in ultimele luni s-au inmultit sesizarile legate de depasirea timpului legal de munca sau de neplata a orelor suplimentare.
 
Din rapoartele institutiei reiese ca numarul celor sanctionati pentru nerespectarea drepturilor angajatilor in ceea ce priveste munca suplimentara aproape ca s-a dublat in februarie, fata de decembrie anul trecut. In acelasi timp, a crescut si numarul angajatorilor amendati pentru ca cer salariatilor sa vina la serviciu in weekend sau in sarbatorile legale.
 
In aceste conditii, trebuie sa stii ca patronul nu te poate obliga sa faci munca suplimentara. Asa ca daca refuzi sa stai la serviciu mai mult decat este prevazut in contractul de munca, angajatorul nu te poate da afara.
 
In cazul in care accepti sa stai peste program pentru a termina proiectele firmei, Codul Muncii prevede ca pentru fiecare ora in plus pe care o muncesti peste cele opt ore legale, patronul trebuie sa-ti dea ore libere platite cu echivalentul salariului pentru orele prestate peste program, in urmatoarele 30 de zile.
 
In cazul in care serviciul este de asa natura incat angajatorul nu-ti poate da liber, acesta trebuie sa-ti acorde la salariul din luna urmatoare un spor care se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca.
 
Patronul este cel care trebuie sa tina evidenta orelor suplimentare lucrate de salariati.
 
Salariatii mai au dreptul zilnic la o pauza de masa si la alte pauze, a caror durata se stabileste prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentele interne. De aceea, uneori, in contractul de munca este trecut un program de noua ore, una dintre ele fiind, de regula, pauza de masa.
 
Codul Muncii prevede si ca angajatii au dreptul la doua zile consecutive de repaos saptamanal, de obicei sambata si duminica. In cazul in care acest lucru nu este posibil, cele doua zile libere pot fi luate in alte zile ale saptamanii, caz in care salariatii vor primi un spor stabilit prin regulamentul intern.
 
Legislatia prevede, de asemenea, si 11 zile de sarbatori legale, in care angajatorii sunt obligati sa dea liber salariatilor. In cazul in care activitatea nu poate fi intrerupta, cei care lucreaza in aceste zile vor primi un spor de 100% din salariu.
 
Asadar, chiar daca trebuie sa stai peste program sau sa muncesti in zilele tale libere, angajatorul este obligat sa-ti plateasca efortul facut in plus si sa-ti dea liber. Daca acest lucru nu se intampla, poti face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca, pentru un control, patronul fiind nevoit, in acest caz, sa plateasca amenzi mai mari decat daca ti-ar fi platit tie orele suplimentare.
 
Vezi mai jos care sunt sarbatorile legale, in care nu se lucreaza:

- 1 si 2 ianuarie
- prima si a doua zi de Pasti
- 1 mai
- prima si a doua zi de Rusalii
- Adormirea Maicii Domnului
- 1 decembrie
- prima si a doua zi de Craciun
- in cazul cultelor religioase recunoscute legal, altele decat cele crestine, se acorda cate doua zile libere pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale.
 
Sursa incont.ro 23/03/2010

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]