"Intr-o firma mica cu 9 angajati, pe SSM-ist cine il instruieste la angajare, daca administratorul nu are competente in domeniu?"
Raspunsul specialistului:
In situatia microintreprinderilor (sub 9 angajati), conducatorul locului de munca poate fi si angajatorul (administratorul) daca isi desfasoara activitatea cu regularitate la locul de munca.
In aceasta situatie, organizarea activitatilor de prevenire si protectie intr-o societate mica poate fi realizata prin asumarea de catre angajator a atributiilor specifice prevazute de lege, caz in care acesta trebuie sa urmeze un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca (de 40 sau 80 ore).
Daca pentru organizarea activitatilor de prevenire si protectie este desemnat un lucrator din randul salariatilor, cu program de 8 ore in firma si absolvent de un curs ssm de 80 de ore, acesta va realiza instruirea la locul de munca pentru salariati nou angajati sau detasati.
Cazurile particulare, cum ar fi instruirea la angajare, la locul de munca sau periodica a lucratorului desemnat, chiar daca nu sunt specificate in mod expres, vor fi interpretate in spiritul legii.
Lucratorul desemnat, in baza cursurilor promovate, este persoana cea mai specializata in domeniul securitatii si sanatatii in munca din societate.
In concluzie, angajatorul trebuie doar sa consemneze in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze, fara a mai fi necesara instruirea periodica a acestuia.
Exista si varianta autoinstruirii, pentru situatiile in care un agent constatator mai "zelos" solicita o fisa de instruire individuala si pentru lucratorul desemnat.
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si sanatate si securitate in munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<