Pentru societatile comerciale a caror administrare se realizeaza in sistem unitar sunt incidente prevederile art. 143 alin.(1) din Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, conform carora consiliul de administratie poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general.
In intelesul acestei legi, director al societatii pe actiuni este numai acea persoana careia i-au fost delegate atributii de conducere a societatii, in conformitate cu alin. (1). Orice alta persoana, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii, este exclusa de la aplicarea normelor acestei legi cu privire la directorii societatii pe actiuni.
Asadar, conform acestor prevederi legale apreciem ca la nivelul societatii conducerea poate fi delegata mai multor directori, insa doar unul dintre acestia va indeplini functia de director general, modul de organizare a activitatii directorilor putand fi stabilit prin actul constitutiv sau prin decizie a consiliului de administratie.
Pentru societatile comerciale a caror administrare se realizeaza in sistem dualist conducerea societatii pe actiuni revine in exclusivitate directoratului, care indeplineste actele necesare si utile pentru realizarea obiectului de activitate al societatii, cu exceptia celor rezervate de lege in sarcina consiliului de supraveghere si a adunarii generale a actionarilor (art.153^1 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).
Directoratul este format din unul sau mai multi membri, numarul acestora fiind totdeauna impar, iar in situatia in care este un singur membru, acesta poarta denumirea de director general unic. In acest caz, dispozitiile art. 137 alin. (3) din lege se aplica in mod corespunzator.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
De asemnarea, membrilor directoratului revine consiliului de supraveghere, care atribuie totodata unuia dintre ei functia de presedinte al directoratului.
In concluzie, apreciem ca o societate comerciala poate avea desemnat un singur director general, care sa indeplineasca atributiile prevazute de lege, celalate persoane putand indeplini alte functii, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii.