Va informam ca Ministerul Muncii a publicat, spre dezbatere, Proiectul de ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece.
Prin acest proiect se propune ajustarea ajutoarelor pentru incalzirea locuintei pentru persoanele si familiile cu venituri reduse, in contextul in care, in perioada sezonului rece 2013-2014, cheltuielile cu incalzirea locuintei vor fi mai ridicate fata de sezonul anterior din cauza cresterii pretului gazelor naturale cu aproximativ 12% si cu 10% la energie electrica. Scopul final este diminuarea impactului negativ asupra bugetului familiei si riscului de excluziune sociala.
Elementele de noutate aduse de proiect se refera la:
- instituirea de ajutoare pentru incalzirea locuintei si pentru cei cei care utilizeaza energia electrica;
- acordarea ajutoarelor de incalzire cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri la inceputul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului;
- introducerea obligativitatii prezentarii de documente justificative referitoare la componenta familiei, veniturile realizate si situatia juridica a locuintei;
- introducerea anchetei sociale pentru stabilirea dreptului, in special pentru ajutoarele destinate acoperirii costurilor de incalzire cu energie electrica;
- introducerea indicatorului social de referinta (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor si nivelurilor de venituri, in conformitate cu prevederile art. 14 din Legea asistentei sociale nr.292/2011. in prezent, ISR are valoarea de 500 lei.
Acordarea ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu energie electrica sunt propuse ea fi acordate cu aceleasi limite de venituri ca si in cazul ajutoarelor pentru gaze naturale si lemne, carbuni, combustibili petrolieri, respectiv pana la 615 lei/persoana. Ajutoarele variaza intre 240 lei pentru familiile/persoanele cele mai sarace avand venituri de pana la 155 lei/persoana, si 48 lei pentru persoanele cu venituri intre 540,1 lei si 615 lei/persoana.
De asemenea, tinand cont de experienta sezoanelor reci anterioare, se impune introducerea obligativitatii prezentarii de documente justificative referitoare la componenta familiei, veniturile realizate si situatia juridica a locuintei si efectuarea anchetei sociale la stabilirea dreptului, pentru a se evita acordarea de drepturi necuvenite si inregistrarea de debite ce nu pot fi recuperate, ori acordarea de ajutoare pentru mai multe sisteme de incalzire utilizate in aceeasi gospodarie.
Se estimeaza ca suma totala necesara acordarii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu energie termica, gaze naturale, energie electrica si lemne este de 556,8 mil. lei, din care 176,8 mil. lei pentru perioada noiembrie si decembrie 2013 si 386,5 mil. lei pentru perioadele ianuarie-martie si noiembrie-decembrie 2014, sume care pot fi suportate din bugetul actual, respectiv din propunerea de buget pentru anul viitor.
Sursa: costelgilca.ro