Guvernul a aprobat mentinerea in plata, la acelasi nivel, a drepturilor de ajutor de incalzire si a suplimentului pentru energie pentru perioada ramasa din sezonul rece 2023-2024, in contextul modificarilor legislative survenite in ultima perioada, informeaza Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, printr-un comunicat.
"Cererile solutionate in toamna anului 2023, cu precadere cele referitoare la sumele acordate in vederea achizitionarii de material lemnos, se mentin in plata, in aceleasi conditii, si in primavara anului 2024", se mentioneaza in comunicat.
Astfel, noile criterii de acordare a ajutorului de incalzire si a suplimentului pentru energie, prevazute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a inlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), se vor aplica doar pentru solicitantii care au depus cereri de acordare a ajutorului de incalzire si a suplimentului pentru energie dupa data de 1 ianuarie 2024.
Actul normativ a fost aprobat de Guvern si pentru ca majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicata de la inceputul anului, sa nu afecteze drepturile de ajutor pentru incalzire deja stabilite si/sau platite, cum este cazul ajutoarelor pentru cei care se incalzesc cu lemne si/sau alte materiale solide ori petroliere.
Totodata, se va aplica scutirea de la plata debitelor, in situatia in care acestea au fost deja constituite prin decizia directorului executiv al Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala judeteana/a municipiului Bucuresti.
"Masura aplicata vine in sprijinul celor aflati in dificultate financiara, mai ales ca o mare parte a beneficiarilor de ajutor pentru incalzire si a suplimentului pentru energie fac parte din categoria pensionarilor si a familiilor cu copii, acestia fiind cei mai afectati in conditiile in care nu vor mai putea beneficia de aceste masuri de protectie", a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<