In primul rand, odata cu intrarea in vigoare a dispozitiilor Legii 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, au fost abrogate prevederile din Legea muzeelor, care reglementau acordarea sporului.
La acea data, legea stabilea ca pentru personalul muzeelor care lucreaza in conditii speciale de munca, in depozite, laboratoare si ateliere de conservare si restaurare, precum si in santiere arheologice, se acorda un spor de toxicitate de 15% din salariul de baza.
Insa nici in acele conditii, persoanele care respectau criteriile stabilite legal nu beneficiau automat de sporul de toxicitate, ci trebuiau sa faca dovada explicita a desfasurarii activitatii in astfel de conditii, prin intermediul fisei de post. Astfel, raspunderea incadrarii revenea angajatorului.
In al doilea rand, in momentul actual, odata cu abrogarea dispozitiilor mentionate mai sus, se aplica prevederile legilor unitare ale salarizarii si legilor anuale de salarizare.
Asadar, trebuie sa se tina cont de data incadrarii personalului vizat pentru acordarea sporului de toxicitate.
Potrivit art. 5 din OUG 1/2010, in cazul in care drepturile salariale determinate in conformitate cu Legea-cadru nr. 330/2009 sunt mai mici decat cele stabilite prin legi sau hotarari ale Guvernului pentru functia respectiva pentru luna decembrie 2009, se va acorda o suma care sa acopere diferenta.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Aceasta masura compensatorie se acorda numai daca persoana isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. Suma se include in salariul de baza sau in indemnizatia lunara (dupa caz) dar nu este luata in calcul la determinarea altor drepturi de natura salariala.
Asadar, specialistii Portalcodulmuncii.ro atrag atentia asupra faptului ca aceste prevederi nu se aplica personalului incadrat incepand cu anul 2010.
Cuantumul individual al salariilor/soldelor, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale stabilite incepand cu luna ianuarie 2010 in conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009, nu va depasi nivelul acestuia stabilit pentru luna decembrie 2009, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
In concluzie, daca angajatii din departamentul contabil din cadrul unui muzeu nu si-au desfasurat activitatea in conditii speciale si nu au beneficiat de sporul de toxicitate, nu pot beneficia la aceasta data de suma tranzitorie respectiva.
Mai multe informatii privind acordarea sporului de toxicitate pe Portalcodulmuncii.ro