Se poate acorda spor de toxicitate personalului contabil din cadrul muzeelor?

spor toxicitatepersonal muzeudrepturi salariale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pana acum, persoanele care faceau dovada ca isi desfasoara activitatea in conditii speciale care sa permita acordarea sporului de toxicitate, si a caror fisa a postului sustinea desfasurarea activitatii in astfel de conditii, puteau beneficia de spor de toxicitate. Se pune intrebarea daca personalul contabil din cadrul unui muzeu poate beneficia de spor de toxicitate.

In primul rand, odata cu intrarea in vigoare a dispozitiilor Legii 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, au fost abrogate prevederile din Legea muzeelor, care reglementau acordarea sporului.
La acea data, legea stabilea ca pentru personalul muzeelor care lucreaza in conditii speciale de munca, in depozite, laboratoare si ateliere de conservare si restaurare, precum si in santiere arheologice, se acorda un spor de toxicitate de 15% din salariul de baza.

Insa nici in acele conditii, persoanele care respectau criteriile stabilite legal nu beneficiau automat de sporul de toxicitate, ci trebuiau sa faca dovada explicita a desfasurarii activitatii in astfel de conditii, prin intermediul fisei de post. Astfel, raspunderea incadrarii revenea angajatorului.

In al doilea rand, in momentul actual, odata cu abrogarea dispozitiilor mentionate mai sus, se aplica prevederile legilor unitare ale salarizarii si legilor anuale de salarizare.
Asadar, trebuie sa se tina cont de data incadrarii personalului vizat pentru acordarea sporului de toxicitate.

Potrivit art. 5 din OUG 1/2010, in cazul in care drepturile salariale determinate in conformitate cu Legea-cadru nr. 330/2009  sunt mai mici decat cele stabilite prin legi sau hotarari ale Guvernului pentru functia respectiva pentru luna decembrie 2009, se va acorda o suma care sa acopere diferenta.

Aceasta masura compensatorie se acorda numai daca persoana isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. Suma se include in salariul de baza sau in indemnizatia lunara (dupa caz) dar nu este luata in calcul la determinarea altor drepturi de natura salariala.

Asadar, specialistii Portalcodulmuncii.ro atrag atentia asupra faptului ca aceste prevederi nu se aplica personalului incadrat incepand cu anul 2010.

Cuantumul individual al salariilor/soldelor, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale stabilite incepand cu luna ianuarie 2010 in conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009, nu va depasi nivelul acestuia stabilit pentru luna decembrie 2009, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

In concluzie, daca angajatii din departamentul contabil din cadrul unui muzeu nu si-au desfasurat activitatea in conditii speciale si nu au beneficiat de sporul de toxicitate,  nu pot beneficia la aceasta data de suma tranzitorie respectiva.

Mai multe informatii privind acordarea sporului de toxicitate pe Portalcodulmuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
spor toxicitatepersonal muzeudrepturi salariale

Data aparitiei: 05 Aprilie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se poate acorda spor de toxicitate personalului contabil din cadrul muzeelor? Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]