Castigul salarial mediu s-a majorat semnificativ in luna martie 2018. In ce domenii s-au inregistrat cele mai mari cresteri salariale

Isabela Alexe
Isabela Alexe
09 Mai 2018
09 Mai 2018
Isabela Alexe
Isabela Alexe
castigul salarial mediu in cresterecastig salarial mediu martie 2018salariu mediu net in crestere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Romanii au parte de salarii tot mai mari, in contextul in care doar in luna martie 2018, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.488 lei, cu 8,7% mai mare decat in luna februarie 2018.

Astfel, castigul salarial mediu net a fost de 2.704 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 217 lei (+8,7%), potrivit informatiilor Institutul National de Statistica (INS).

In ce domenii au avut loc cele mai mari cresteri salariale?

De asemenea, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) 6689 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante 1541 lei.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,5%., mai precizeaza INS. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 110,1%. Indicele castigului salarial real a fost de 108,4% pentru luna martie 2018 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 195,7%, cu 15,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2018.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie si aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat, in primul rand in fabricarea produselor din tutun, cu crestere de 32,1%.

Al doilea in clasament cu 16,0% si 26,5% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), tranzactii imobiliare, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea bauturilor, iar intre 11,0% si 15,0% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, captarea, tratarea si distributia apei, industria metalurgica, colectarea si epurarea apelor uzate, extractia minereurilor metalifere, activitati de editare, intermedieri financiare, fabricarea altor mijloace de transport.

S-a remarcat o crestere intre 9,0% si 10,0% in activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de servicii in tehnologia informatiei, mai precizeaza INS.

Mana de lucru ar putea deveni scumpa pentru investitorii straini. Care sunt motivele si de ce se tem angajatorii

Avand in vedere schimbarile legislative din ultima perioada, mai ales cele survenite dupa 1 ianuarie 2018, angajatorii din unele domenii sunt preocupati, avand in vedere ca actualul Guvern promite marirea salariilor medii brute pana la 1.000 de euro, pana in 2020.


Asa se face ca angajatii de pe piata muncii din Romania ar trebui sa aiba parte de majorari de pana la 10% anual, in urmatorii ani...citeste despre majorarea salariilor aici >>>


Sursa: INS


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]