Instruire SSM de cate 8 ore pe fiecare faza. CIM cu timp partial

SSM si PSICIM cu timp partialinstruire SSM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: M-ar interesa in cazul unui salariat angajat cu contract individual de munca cu 2 ore/zi, cate ore pe zi are dreptul sa fie prezent pentru efectuarea si prezentarea fisei de instruire individuala pentru securitatea si sanatatea in munca?

Ma intereseaza daca are dreptul sa stea si 8 ore/zi, cu conditia sa nu depaseasca numarul total de ore lucratoare pe saptamana, si anume 10 ore/saptamana conform contractului de munca?

Raspuns: Potrivit art. 105 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:

a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Astfel, unul dintre elementele contractului individual de munca cu timp partial este repartizarea programului de lucru, iar salariatii trebuie sa isi desfasoare activitatea in interiorul programului de lucru prevazut in contractul individual de munca.
Totodata, este interzisa munca suplimentara in cazul prestarii muncii in baza unui contract individual de munca cu timp partial, cu cele doua exceptii prevazute de lege in mod limitativ.

In speta salariatul al carui program de lucru este de 2 ore/zi nu va putea desfasura in mod legal activitatea cu depasirea timpului de lucru zilnic, astfel incat nu va putea lucra intr-o zi 8 ore daca in contractul de munca repartizarea este de 2 ore zilnic.
Conform art. 77 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde 3 faze:

a) instruirea introductiv-generala;
b) instruirea la locul de munca;
c) instruirea periodica.

Art. 87 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca angajatorul stabileste prin instructiuni proprii durata instruirii introductiv-generale; aceasta nu va fi mai mica de 8 ore.

Conform art. 92 alin. (2) din aceleasi norme, durata instruirii la locul de munca nu va fi mai mica de 8 ore si se stabileste prin instructiuni proprii de catre conducatorul locului de munca respectiv, impreuna cu:

a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b) lucratorul desemnat; sau
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
d) serviciul extern de prevenire si protectie.

Totodata, art. 99 din acelasi act normativ prevede ca durata instruirii periodice prevazute la art. 98 nu va fi mai mica de 8 ore si se stabileste in instructiuni proprii de catre conducatorul locului de munca respectiv, impreuna cu:

a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b) lucratorul desemnat; sau
c) un lucrator al serviciului intern de protectie si prevenire; sau
d) serviciul extern de protectie si prevenire.

Prin urmare, fiecare dintre duratele de instruire (introductiv generala, la locul de munca si periodica) nu poate fi mai mica de 8 ore.
Instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca la nivelul intreprinderii si/sau al unitatii se efectueaza in timpul programului de lucru, iar perioada in care se desfasoara instruirea este considerata timp de munca, astfel cum prevede art. 76 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest sens sunt si dispozitiile art. 21 alin. (2) din Legea 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Nu este prevazuta de catre legiuitor vreo exceptie de la regula instruirii in domeniul securitatii si sanatatii in munca pe o durata ce nu poate fi mai mica de 8 ore in ceea ce priveste salariatii angajati cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial, asa incat angajatorul are obligatia de a respecta durata minima prevazuta de lege si in ceea ce priveste salariatii angajati cu CIM partial, iar instruirea acestora in domeniul securitatii si sanatatii in munca trebuie sa se efectueze in timpul programului de lucru.

In aceste conditii apreciem ca si in privinta salariatilor cu CIM cu timp partial angajatorul are obligatia asigurarii instruirii in timpul programului de lucru pe o durata ce nu poate fi mai mica de 8 ore, asa incat in privinta acestora instructajul in domeniul securitatii si sanatatii in munca se va realiza timp de 8 ore din timpul de lucru al acestora.

In lipsa posibilitatii legale a instituirii unei durate de intruire in domeniul SSM mai mici, singura solutie pe care o aveti la dispozitie in calitate de angajator este sa respectati durata minima prevazuta de lege si sa se consemneze in fisa de protectie a muncii a salariatului aceasta durata in care efectiv i s-a efectuat instructajul.

Avand in vedere ca fiecare faza de instruire (instruirea introductiv-generala, instruirea la locul de munca, instruirea periodica) nu poate sa dureze mai putin de 8 ore din timpul de lucru al salariatului, in cazul unui CIM cu timp partial s-ar ajunge ca o mare parte din executarea CIM sa se deruleze numai pentru instruirea in domeniul SSM al salariatului, de aceea apreciem ca solutie pentru a depasi acest neajuns incheierea cu salariatul respectiv a unui CIM cu timp partial de minim 16 ore pe luna cu repartizare in doua zile, timp in care i se va face salariatului respectiv instructajul pe primele doua faze de instruire, urmand ca ulterior sa incheiati cu acesta un act aditional la CIM prin care modificati durata muncii la cea convenita de partile raportului de munca.

In concluzie, in lipsa unor dispozitii contrare, apreciem ca si in privinta salariatului angajat in baza unui contract individual de munca cu timp partial angajatorul are obligatia asigurarii instruirii in timpul programului de lucru, iar  fiecare dintre duratele de instruire (introductiv generala, la locul de munca si periodica) nu poate fi mai mica de 8 ore.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSM si PSICIM cu timp partialinstruire SSM

Data aparitiei: 10 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Instruire SSM de cate 8 ore pe fiecare faza. CIM cu timp partial Nota: 2.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]