Prevederile legale referitoare la Unitatile cu foc continuu

Contract de Muncafoc continuuHG 233/2004
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In trecut au existat acte normative care reglementau activitatea in unitatile cu foc continuu.
Din primul alineat al preambulul Decretului Consiliului de Stat 400/1981 masinilor, intarirea ordinii si disciplinei in munca in unitatile cu foc continuu sau care au instalatii cu grad ridicat de pericol in exploatare, republicat, (act normativ in prezent abrogat prin Legea 319/2006 privind protectia si securitatea muncii) deducem ca unitatile cu foc continuu sunt cele in care exista instalatii, utilaje si masini cu foc continuu.

Art. 4 din decret prevedea ca unitatile cu foc continuu sau care au instalatii, utilaje ori masini cu grad ridicat de pericol in exploatare, respectiv fabricile, uzinele, sectiile, sectoarele, atelierele sau alte compartimente de productie similare care au in dotare astfel de mijloace, se stabilesc de Consiliul de Ministri, la propunerea Ministerului Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe si Ministerului Muncii impreuna cu ministerele si celelalte organe centrale.

Totodata, conform art. 21 din acelasi decret, unitatile a care se refera art. 4 se vor stabili prin hotarire a Consiliului de Ministri pina la data intrarii in vigoare a prezentului decret. Pentru noile capacitati de productie stabilirea acestor unitati se face cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea lor in functiune.

Stabilirea unitatilor cu foc continuu sau care au instalatii, utilaje ori masini cu grad ridicat de pericol in exploatare a fost facuta prin Hotararea Consiliului de Ministri  6/1982.

Astfel, potrivit art. 1 din acest act normativ, unitatile cu foc continuu sau care au instalatii, utilaje ori masini cu grad ridicat de pericol in exploatare, respectiv combinatele, intreprinderile, fabricile, uzinele, sectiile, sectoarele, atelierele sau alte compartimente de productie similare care au in dotare astfel de mijloace, supuse regimului stabilit prin Decretul Consiliului de Stat nr. 400/1981, sunt cele prevazute in anexele nr. 1-78*), care fac parte integranta din prezenta hotarare.

*) Anexele se comunica institutiilor interesate prin grija Secretariatului General al Consiliului de Ministri.

HCM 6/1982 a fost abrogat prin HG 233/2004 privind declararea ca abrogate a unor acte normative.

Asadar, la ora actuala nu mai sunt in vigoare aceste acte normative mentionate ce stabileau unitatile cu foc continuu, insa prin dispozitiile 141 din Codul muncii s-a prevazut posibilitatea existentei unor locuri de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contract de Muncafoc continuuHG 233/2004

Data aparitiei: 28 Martie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Prevederile legale referitoare la Unitatile cu foc continuu Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]