Va informam ca Legea nr. 306/2023 pentru modificarea Legii nr. 209/2020 privind unele masuri de trecere a frontierei de stat a Romaniei si de facilitare a trecerii frontierei de catre lucratorii frontalieri a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1001 din 3 noiembrie 2023.
Art. I. — Legea nr. 209/2020 privind unele masuri de trecere a frontierei de stat a Romaniei si de facilitare a trecerii frontierei de catre lucratorii frontalieri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 884 din 28 septembrie 2020, se modifica dupa cum urmeaza: Aflati din lucrarea Detasarea transnationala a salariatilor: care sunt principalele probleme intalnite in practica si solutiile optime cum se aplica modificarile aduse de Ordinul 1429/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei, detalii AICI >>>
1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1. — (1) Prin lucrator frontalier, in sensul prezentei legi, se intelege persoana care indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) isi exercita activitatea profesionala pe teritoriul unui stat vecin, altul decat cel de domiciliu/resedinta/rezidenta, in baza unui contract de munca valabil, incheiat pe durata nedeterminata sau pe durata determinata;
b) revine periodic, zilnic sau cel putin saptamanal, in statul de domiciliu/resedinta/rezidenta.
(2) In baza acordurilor bilaterale incheiate intre statele mentionate la alin. (1), angajatorii lucratorilor frontalieri elibereaza, la cerere, un certificat privind incadrarea in munca a acestora."
2. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2. — In punctele de trecere a frontierei de stat rutiere unde infrastructura o permite, Ministerul Afacerilor Interne, prin Politia de Frontiera Romana, deschide benzi speciale de trecere dedicate lucratorilor frontalieri care poseda certificatul prevazut la art. 1 alin. (2)."
3. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 3. — Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, asigura personal de specialitate, echipamente specifice de control si infrastructura de comunicatii si informatica, in vederea operationalizarii benzilor speciale de trecere prevazute la art. 2, cu sprijinul administratorilor acestora, daca este cazul." Aflati din lucrarea Detasarea transnationala a salariatilor: care sunt principalele probleme intalnite in practica si solutiile optime cum se aplica modificarile aduse de Ordinul 1429/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei, detalii AICI >>>
4. Articolul 4 se abroga.
Art. II. — Legea nr. 209/2020 privind unele masuri de trecere a frontierei de stat a Romaniei si de facilitare a trecerii frontierei de catre lucratorii frontalieri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 884 din 28 septembrie 2020, cu modificarile aduse prin prezenta lege, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajutorul pentru nastere si contributia la pensia facultativa in perioada CCCIntrebare: Societate comerciala A din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va intra in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Locul de munca la sediul clientuluiIntrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<