Raspuns: Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Codul muncii nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.
In acest sens, prevederile Codului muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca. In cazul unui cumul de functii, interdictia referitoare la cele 40 si, respectiv, 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitate.
Totodata, legislatia muncii nu instituie obligatia existentei unei pauze intre munca prestata in temeiul a doua sau mai multe contracte individuale de munca.
Prin urmare, nu exista o limita a numarului contractelor de munca incheiate de o singura persoana fie ele cu norma intreaga sau cu timp partial.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
In situatia in care cumulul de functii avea loc la acelasi angajator, desi legea nu face disctinctie dupa cum cumul de functii are loc la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, durata totala a contractelor de munca cumulate nu ar putea depasi 11 ore deoarece pentru un program de lucru de 12 ore la acelasi angajator, inspectorii ITM ar putea solicita angajatorului respectarea art. 115 alin. (2) din Codul muncii .
In concluzie, contractul de munca al salariatului care face cumul poate avea intre una ora si 7 ore pe zi urmand ca, in functie de timpul alocat indeplinirii sarcinilor fiecarui post partile raportului de munca sa stabileasca durata timpului de munca in temeiul art. 17 alin. (4) coroborat cu alin. (3) lit. l) din Codul muncii , republicat.