Modalitati de constatare a nulitatii CIM

Codul munciinulitateaconstatarea nulitatii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X





Care sunt pasii urmati de angajator pentru constatarea nulitatii contractului, atat prin intelegerea partilor, cat si (in cazul in care angajatul nu este de acord) in instanta. Cum vom proceda in cea de-a doua situatie?

Raspuns:

Potrivit art. 57 alin. (1) din Codul muncii , republicat, nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
Nivelul de instruire reprezinta o conditie necesara pentru incheierea valabila a contractului individual de munca, iar sanctiunea pentru nerespectarea conditiilor necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca este nulitatea acestuia, in conformitate cu dispozitiile art. 57 alin. (1) din Codul muncii, republicat.

Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor iar daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca (art. 57 alin. (6) si alin. (7) din Codul muncii ).

In conformitate cu prevederile art. 268 din Codul muncii se poate solicita instantei judecatoresti constatarea nulitatii unui contract individual de munca pe toata durata contractului iar instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze aceasta cerere, potrivit art. 269 din Codul muncii si a Codului de Procedura Civila , este Tribunalul in circumscriptia careia angajatorul are sediul social.
Asadar, constatarea nulitati contractului individual de munca prin acordul partilor se poate face printr-un inscris semnat atat de catre angajator cat si de catre salariat in care este consemnata cauza de nulitate si data incetarii contractului individual de munca.

In cazul in care salariatul nu este de acord cu constatarea acestei cauze de nulitate prin acordul partilor atunci angajatorul se adreseaza Tribunalului in raza caruia are sediul social, cu o cerere prin care solicita constatarea nulitati contractului individual de munca.

In ceea ce priveste aplicabilitatea in aceasta speta a prevederilor art. 50 lit h) din Codul Muncii potrivit carora contractul individual de munca este suspendat de drept de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, apreciem ca nu sunt aplicabile intrucat acestea sunt de stricta interpretare si se refera la situatia in care pe durata contractul individual de munca, neafectat de o cauza de nulitate, avizele, autorizatiile sau atestarile necesare exercitarii profesiei salariatului, expira sau sunt retrase.



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciinulitateaconstatarea nulitatii

Data aparitiei: 17 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modalitati de constatare a nulitatii CIM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]