Cererile pentru solutionarea conflictelor de munca vor putea fi depuse in termen de 45 de zile, au votat deputatii in data de 13.10.2021, cu 292 de voturi "pentru".
In acest sens, Camera Deputatilor adopta un proiect de lege care prevede prelungirea de la 30 la 45 de zile a termenului de depunere a cererilor pentru solutionarea conflictelor de munca. Aceasta modificare, odata promulgata de seful statului va schimba actualul Cod al Muncii - Legea nr.53/2003.
Practic, proiectul de lege adoptat modifica si Legea dialogului social nr. 62/2011.
"Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani", conform proiectului de lege adoptat astazi de catre Camera Deputatilor.
Va reamintim ca actualul Cod al Muncii prevede un termen de doar 30 de zile pentru solutionarea conflictelor de munca. Redam mai jos textul de lege care va fi modificat:
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului."
ATENTIE! Pentru a intra in vigoare proiectul trebuie promulgat de catre presedintele Iohannis si publicat in Monitorul Oficial.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<