Din punctul de vedere al impozitului pe venit, regulile aplicabile sunt cele de la art. 52 alin. (1) lit. a)-c), alin. (2) si alin. (3) din Codul fiscal sau art. 521 alin. (1) din Codul fiscal.
Din punctul de vedere al contributiilor sociale obligatorii, in cazul persoanelor care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, al celor care obtin venituri in baza contractelor/conventiilor civile, precum si al contractelor de agent, venituri din expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara avem reguli noi, reglementate de Capitolul II – art. 296^21 alin. (1) lit. f).
Incepand cu 1 iulie, pentru veniturile prevazute mai sus (de la art. 52 alin. (1)), platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a:
- contributiei individuale de asigurari sociale in cota de 10,5% – conform art. 296^21 alin. (1) si art. 296^26 alin. (2) din Codul fiscal;
- contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% conform art. 296^21 alin. (1) si art. 296^26 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.
Retinem asadar ca NU se va mai datora contributia individuala la fondul pentru somaj, introducandu- se obligatia retinerii la sursa de catre platitorul de venit a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, obligatie inexistenta in vechile prevederi.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Observam de altfel ca incepand cu 1 iulie 2012 s-a largit sfera categoriilor de venituri pentru care platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a contributiilor individuale de asigurari sociale si de sanatate, fiind incluse pe langa veniturile din drepturi de proprietate intelectuala si conventii/ contracte civile si:
- veniturile obtinute in baza contractelor de agent;
- veniturile obtinute din activitatea de expertiza tehnica si contabila, judiciara si extrajudiciara;
- venituri obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit Titlului IV, care nu genereaza o persoana juridica.