Impozitul pe venit, platit direct de salariati? Ce prevede Codul Economic

Mara Dobrin
Mara Dobrin
20 Aprilie 2017
20 Aprilie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
impozit pe venitcodul economiccodul fiscal 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform unui proiect al Codului economic anuntat de Ministerul Finantelor, care va include si Codul fiscal, angajatorii ar putea scapa de plata lunara a impozitului pe venit, pentru angajatii lor.

Nu este nimic sigur in momentul de fata, propunerea fiind inca in lucru, asa ca nu se cunosc detalii legate de aceasta potentiala prevedere.

"Inca de la inceputul anului, Guvernul lucreaza la realizarea Codului economic, care include Codul fiscal, asa cum este prevazut in Programul de guvernare, iar impozitul pe venit este un capitol din Codul fiscal. In acest scop, unul dintre grupurile de lucru organizate de Ministerul Finantelor Publice analizeaza conceptul referitor la administrarea impozitului pe venit prin globalizare anuala pentru fiecare gospodarie din Romania", potrivit unui comunicat de presa al Ministerului de Finante Publice, informeaza avocatnet.ro.


In acest fel, se doreste ca aceasta responsabilitate sa fie a salariatilor, iar impozitul pe venit va fi transformat in impozit pe veniturile globale.

Definitii:

venit anual global impozabil: suma veniturilor/castigurilor nete/brute, dupa caz, obtinute de catre fiecare membru al gospodariei din Romania

plafon neimpozabil:  se calculeaza ca produs intre punctajul acordat gospodariei, 1.000 de lei si 12 luni, in care punctajul este egal cu numarul membrilor gospodariei plus 1.

Impozitul pe venitul anual global: se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual global impozabil

Asadar, angajatorii ar urma sa fie scutiti de plata acestui impozit, iar aceasta obligatie va fi a salariatilor.

Astfel, impozitul va fi achitat o singura data pentru tot anul anterior, nu lunar, cum se intampla in momentul de fata.

Potrivit documentului in lucru, angajatorii vor fi obligati sa le ofere salariatilor un document care sa ateste venitul net realizat in anul anterior, iar acest lucru ar trebui sa se produca pana la finalul lunii februarie.

Astfel, salariatul va putea apoi sa declare Fiscului, in luna mai, veniturile globale obtinute in anul precedent, pentru ca acestea sa fie impozitate.

In momentul prezent, nu se cunosc mai multe detalii legate de aceste aspecte. In teorie, tot angajatorii vor fi cei care vor acorda suma de bani pentru plata impozitelor salariatilor. Ramane de vazut care vor fi reglementarile legii.


Scutirea impozitului pe venit ar urma sa se aplice si in cazul veniturilor din activitati independente, veniturilor din investitii sau veniturilor din jocuri de noroc.

Impozitul pe venit ar urma sa fie redus de la 16% la 10%?

Conform ministrului finantelor, impozitul pe venit ar putea fi redus de la 16% la 10% si transformat in impozit pe veniturile globale. In acest context, statul roman ar urma sa impoziteze anual cu 10% toate veniturile obtinute de cetateni, indiferent ca este vorba doar de salarii sau de salarii si alte sume suplimentare.

Desigur ca impozitul pe veniturile globale nu este una dintre masurile care se va aplica imediat, ar urma sa fie valabil de la 1 ianuarie 2018. Asadar, prima plata a venitului global se va face la inceputul lui 2019.

Tot in acest context, cetatenii romani vor fi sprijiniti de consultanti fiscali angajati de stat, in vederea intelegerii cat mai exacte a posibilelor reglementari.






 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]