Studiu de caz: Poate fi incheiat CIM-ul in perioada de proba, fara preaviz?

Codul munciiperioada de probaCIMpreaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In unele situatii, angajatii aflati in perioada de proba (pe o perioada de 90 de zile), pot face o cerere de demisie, respectand preavizul de 20 de zile lucratoare. Ce poate face insa o companie intr-un astfel de caz? Au reprezentantii societatii dreptul de a-i inceta contractul de munca unui angajat care procedeaza astfel? Mai mult decat atat, poate fi facuta o notificare prin care sa inceteze contractul inscris in perioada de proba fara a se mai tine cont de cererea de demisie survenita anterior?

Cu privire la posibilitatea incheierii contractului individual de munca, art. 31. alin. (3) din Codul muncii mentioneaza ca, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, incetarea contractului de munca poate fi facuta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara obligatia de a motiva decizia.

Astfel, in decursul sau la sfarsitul perioadei de proba, atat angajatorul, cat si salariatul pot notifica cealalta parte cu privire la intentia de incetare a raporturilor de munca, fara motivare si fara preaviz. In situatia in care salariatul a notificat incetarea contractului de munca pe durata perioadei de proba, nu mai este obligatorie respectarea termenului de preaviz.

In schimb, in situatia in care notificarea incetarii raporturilor de munca nu este efectuata de salariat pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca va inceta la data expirarii termenului de previz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. Angajatorul are astfel posibilitatea legala de a renunta la termenul de preaviz, contractul individual de munca incetand la data renuntarii. In momentul in care salariatul notifica incetarea CIM, angajatorul nu mai poate dispune incetarea in baza art. 31 alin. (3) din Codul muncii, urmand ca notificarea formulata de salariat sa isi produca efectele.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiperioada de probaCIMpreaviz

Data aparitiei: 29 Iunie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Poate fi incheiat CIM-ul in perioada de proba, fara preaviz? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]