Constatarea nulitatii absolute a actului aditional

act aditionalcodul munciicontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Iasi, reclamantul G.D.D. a chemat in judecata Consiliul local P, solicitand sa se constate nulitatea absoluta a actului aditional nr. 8/18.01.2008 la contractul individual de munca si repunerea partilor in situatia anterioara. In motivarea cererii sale, reclamantul a sustinut ca este salariat al paratei, avand functia de agent prestari servicii in cadrul formatiei marketing si relatii cu publicul.
 
La data de 21.01.2008 i s-a comunicat actul aditional mentionat, prin care a luat la cunostinta ca, incepand cu data de 21.01.2008, se modifica incadrarea sa, din agent prestari servicii, in mecanic utilaje si locul sau de munca la sectia muncitori.
 
Reclamantul a mai aratat ca, potrivit disp.art. 41 alin. (1) Codul Muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai cu acordul partilor. Angajatorul nu i-a comunicat in scris salariatului oferta de modificare a contractului de munca in termen de 15 zile, iar din actul aditional nu rezulta ca a fost informat cu elementele prevazute la art. 17 alin. (2) Codul Muncii.
 
Astfel, i-a fost modificat atat locul muncii, cat si felul muncii, fara a i se aduce la cunostinta fisa noului post de munca cu sarcinile de serviciu, riscurile specifice postului si alte elemente. De asemenea, reclamantul sustine ca, prin adresa nr. 415/23.01.2008, a informat angajatorul ca nu este de acord cu modificarea contractului de munca, intrucat nu a fost informat in prealabil de catre acesta.
 
Prin sentinta civila nr. 571/16.04.2008, Tribunalul Iasi a respins actiunea formulata de reclamantul G. D. D. Recursul inainatat de catre reclamant a fost, de asemenea, retinut ca nefondat pe motiv ca prin semnarea actului aditional a carui anulare s-a cerut, reclamatul si-a manifestat acordul cu privire la modificarea unor elemente esentiale ale contractului sau de munca. In speta, au fost respectate de catre angajator dispozitiile art. 17 Codul Muncii.
 
(Sursa:costelgilca.ro)

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
act aditionalcodul munciicontract de munca

Data aparitiei: 17 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Constatarea nulitatii absolute a actului aditional Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]