Modificarea art. 139 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii a intrat in vigoare. Ce se schimba?

art 139 codul munciizile libere 2019modificarea art.139 codul munciizile libere anuntate pana la 15 ianuariezile libere anuntate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
UPDATE 31.07.2019
 
Va aducem la cunostinta ca in data de 29 iulie 2019, a intrat in vigoare Legea nr. 156/2019 pentru completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, asa ca va incepe sa produca efecte la nivel de tara. 
 
In acest sens, legea mai sus mentionata a fost publicata in Monitorul Oficial in cursul datei de 26 iulie. Ce noutati aduce Legea nr. 156/2019?
 
Este vorba despre faptul ca Guvernul va fi obligat sa stabileasca zilele libere suplimentare pentru salariatii din sectorul public pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an.
 
Articolul 139 din Codul Muncii se modifica, fiind completat prin Legea nr. 156/2019, alineatul 4 precizand: "ca pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate."
 
 
Legea are in vedere celebrele "punti" ale bugetarilor, pe care Guvernul le acorda in fiecare an pentru angajatii din institutiile publice, atunci cand este nevoie, pentru a se face o legatura intre zilele lucratoare libere si weekenduri.


Pentru a fi la curent cu toate noutatile din Codul Muncii si cel Fiscal citeste mai multe informatii GRATUITE aici >>> 

REDUCERI Majore la produsele de HR si legislatia muncii. Oferte Exclusive. Transport Gratuit. Stoc limitat!
 
Atentie: produsele au stoc limitat! Reducerile sunt valabile 48 de ore ...click AICI pentru oferta integrala »
 
 
Cum a decurs procesul legislativ:


UPDATE 28.06.2019

Propunerea legislativa pentru completarea articolului 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii a primit si votul decisiv al Camerei Deputatilor, iar acum trebuie promulgata de catre presedintele Iohannis si publicata in Monitorul Oficial pentru a incepe sa produca efecte la nivel de tara. 


UPDATE 14.03.2019:
 
Vesti bune pentru romani, in contextul in care Senatul a votat favorabil in data de 11.03.2019 un proiect care prevede obligativitatea Guvernului de a stabili in fiecare an, pana la data de 15 ianuarie, zilele lucratoare care preced sau succed sarbatori legale pentru care se acorda zi libera.
 
ATENTIE! Legea nu este inca in vigoare, doar daca si Camera Deputatilor va vota favorabil initiativa, Guvernul va stabili acele zile inainte de 15 ianuarie in fiecare an.
 

Codul Muncii s-ar putea modifica din nou, potrivit unei initiative a unor senatori din UDMR, PSD si PNL, care doresc modificarea art. 139 din Legea nr.53/2003.

In acest sens, senatorii au inaintat in cursul zilei de 6.11.2018 o propunere legislativa pentru completarea articolului mai sus mentionat, in sensul ca Executivul trebuie sa hotarasca de la finalul anului sau pana la maximum data de 15 ianuarie a noului an zilele libere care succed sau preced sarbatorile nationale.


Cum ar putea arata Codul Muncii, daca aceasta propunere ar obtine votul Parlamentului:

    "Articol unic. - La articolul 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineat (4), cu urmatorul cuprins:
        (4) Pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, Guvernul stabileste prin Hotarare de Guvern zilele de munca pentru care se acorda zile libere, care preced si care succed sarbatorilor legale, respectiv zilele in care se recupereaza acestea."



Mai multe detalii despre cum decurge aceasta propunere legislativa poti vedea AICI.


In expunerea de motive este precizat ca aceasta Hotarare de Guvern ar putea angajatorii si angajatii in sensul ca "Predictibilitatea astfel obtinuta va facilita planificarea din timp a activitatii sectorului privat cu cea din sectorul public, sectoare co-dependente, intrucat va oferi sustenabilitate nevoilor societatii actuale, pentru a-si putea desfasura activitatea in mod coordonat. Aceasta masura vine in ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea isi vor putea gestiona din timp activitatile si perioadele libere, pentru a se alatura angajatilor din sectorul public.


Initiatorii mai atrag atentia asupra unor aspecte, in sensul ca:


"Armonizarea acestor sfere ofera si posibilitatea programarii activitatilor familiale in familiile unde parintii lucreaza in ambele sectoare economice, masura apreciata nu numai de angajatori si angajati, dar si de unitatile turistice. Prin posibilitatea de a se pregati din timp pentru mini-vacantele astfel stabilite, turistii isi pot planifica in avans aceste mini-vacante iar agentiile de turism se pot pregati cu oferte avantajoase, de calitate superioara, dedicate familiilor si altor categorii de turisti."


Parlamentarii mai sunt de parere ca romanii ar trebui sa aiba mai multe zile libere, pentru a se alinia cu restul tarilor din UE, dar totusi unele ar trebui recuperate, referindu-se aici la acele zile libere care nu sunt stipulate in lege:

"Prin stabilirea exacta a zilelor de recuperare, la nivel economic se preconizeaza si cresterea productivitatii, in concordanta cu posibilitatea prestabilirii circuitelor de aprovizionare si de marketing."


Despre zilele libere in anul 2019 puteti citi aici >>>


ATENTIE! In acest moment aceasta lege nu este in vigoare, avand nevoie de votul Parlamentului, promulgarea presedintelui Iohannis precum si de publicarea in Monitorul Oficial.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
art 139 codul munciizile libere 2019modificarea art.139 codul munciizile libere anuntate pana la 15 ianuariezile libere anuntate

Data aparitiei: 31 Iulie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificarea art. 139 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii a intrat in vigoare. Ce se schimba? Nota: 3.9 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]