Reprezentantii Secretariatului de stat pentru Culte spun insa ca diferenta este data de rectificarile aparute in cursul anului 2010. "Nu este vorba de o majorare, diferenta care apare tine de rectificarile care au avut loc in decursul anului. Numarul de posturi nu a fost suplimentat", a declarat, pentru "Gandul", Nicolae-Adrian Lemeni, secretar de stat la Secretariatul de stat pentru Culte.
Pe de alta parte, in Legea Bugetului de stat se arata ca si contributia statului la salarizarea personalului neclerical - estimat la circa 20.000 persoane - va creste in anul 2011 cu 30%, ajungand la 1.958 mii lei.
La randul lor, reprezentantii Patriarhiei sustin ca de fapt preotii au cele mai mici salarii din Romania. "Personalul deservant al cultelor este categoria cu cele mai mici salarii din Romania. Un preot debutant are un salariu de 890 de lei, iar un preot cu toate gradele profesionale ajunge la 1.800-1.900 de lei, ceea ce este foarte putin. In plus, numeroase parohii din tara nu reusesc sa isi acopere salariile preotilor lor decat timp de 8-9 luni pe an", a declarat parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
In Romania exista circa 15.000 de preoti ortodocsi. Statul sustine financiar in proportie de 60% salariile de baza pe care le castiga personalul clerical, procentajul ajungand pana la 80% in cazul preotilor din parohiile sarace, precum cele din Delta Dunarii sau din zona de mijloc a Moldovei, dupa cum a explicat parintele Stoica.
Acesta spune ca incepand din 2007, cateva sute de preoti nu au primit sprijin financiar din partea bugetului de stat. "Sunt sute de preoti care au fost hironisiti din 2007 si pana acum si care nu beneficiaza de sprijin financiar de la stat", a mai spus parintele Stoica. Acesta a aratat ca salariul unui preot este la nivelul celui al unui profesor de liceu. "Suma totala care se intoarce la bugetul de stat din partea lacasurilor de cult, prin taxele si impozitele platite la stat, este mai mare decat suma pe care acestea o primesc de la bugetul de stat. Biserica are si personal neclerical pe care il plateste din fonduri proprii", a adaugat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Lista unitatilor de cult cu venituri reduse care beneficiaza de un sprijin lunar la salarizare in cuantum de 80% din salariile de baza stabilite conform legii pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obtinut si vechimii in activitatea clericala detinuta in cadrul cultelor din Romania, cuprinde peste 4.400 de pozitii.
Sursa: MEDIAFAX