- Orice document medical in care sunt cuprinse date clinice, rezultate ale unor investigatii si/sau concluzii diagnostice, inclusiv certificatul medical de incapacitate temporara de munca, va fi inmânat de catre medicul specialist de medicina muncii numai angajatului in cauza.
- In situatia in care starea de sanatate a unui angajat si felul muncii pe care o presteaza acesta pot sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la procesul muncii, medicul specialist de medicina muncii trebuie sa informeze atât angajatul, cat si angajatorul.
- Medicul specialist de medicina muncii va explica angajatilor rezultatele examinarilor medicale si ii va informa asupra eventualelor schimbari in starea de sanatate si in aptitudinea de munca survenite pe parcursul procesului muncii.
- Medicul specialist de medicina a muncii trebuie sa respecte secretul profesional promovat prin codul deontologic medical. Astfel, rezultatele examinarilor medicale efectuate angajatilor se comunica angajatorilor numai in termeni de aptitudine sau inaptitudine, exceptându-se cazurile prevazute de lege, respectiv declararea accidentelor de munca si a bolilor infectioase si parazitare cu risc de transmitere in colectivitate.
- Medicul specialist de medicina a muncii este obligat sa pastreze informatiile confidentiale privind activitatea angajatorului. In eventualitatea in care dezvaluirea acestora este absolut necesara, aceasta se va face numai cu acordul prealabil al autoritatilor competente si in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Care sunt drepturile medicului specialist de medicina muncii in relatia cu angajatorul
- Medicul specialist de medicina a muncii are dreptul la toate facilitatile pe care angajatorul le pune la dispozitie angajatilor.
- Medicul specialist de medicina a muncii are acces in toate sectiile, la toate procesele tehnologice, precum si la datele privitoare la compozitia unor materii si materiale utilizate in procesul muncii, sub rezerva confidentialitatii acestor date.
- Pentru stabilirea aptitudinii in munca, medicul specialist de medicina muncii are dreptul sa solicite si alte investigatii si examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevazute in HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.