Multi angajatori nu stiu ce sa scrie - in mare parte pentru ca reglementarile sunt clare, iar ei nu au ce (si nici interesul) sa mai „inventeze” ceva.
Intrebarea are un singur raspuns: putem sa scriem linistit cateva jaloane generale, cu trimitere la lege.
Un exemplu? Iata:
Art. N.
(1) Angajatorul, in aplicarea prevederilor OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, va lua cand este cazul si la sesizarea salariatelor interesate, masurile prevazute de lege.
(2) Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
(3) Salariata gravida, cea care a nascut recent si cea care alapteaza vor beneficia de drepturile conferite de lege dupa ce va informa angajatorul despre situatiile mentionate, in vederea luarii deciziilor optime de la caz la caz (anuntare medic medicina muncii, acordare concedii, amenajare spatii, acordare facilitati sub aspectul timpului de munca etc.)
Art. N+1.
(1) In vederea protejarii sanatatii mamei si copilului este interzis salariatei sa revina la locul de munca in timpul celor 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
(2) Salariata care opteaza, in prelungirea concediului postnatal obligatoriu, pentru concediu in vederea ingrijirii copillului in varsta de pana la 2 ani, este obligata sa anunte angajatorului aceasta optiune pana la expirarea celor 42 de zile de concediu postnatal.
Art. N+2.
Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
Art. N+3.
La cererea intemeiata a salariatelor gravide, angajatorul va permite efectuarea de controale medicale in timpul programului de lucru, conform recomandarilor medicului care urmareste evolutia sarcinii, fara a le fi afectate drepturile salariale.
Art. N+4.
Salariata in cauza este obligata sa prezinte adeverinta medicala privind efectuarea controalelor pentru care s-a invoit.
Art. N+5.
Masurile de igiena, securitate in munca, protectie a sanatatii, cele privind timpul de munca, precum si orice alte masuri specifice in domeniul protectiei maternitatii, se vor lua in conformitate cu legislatia aplicabila in acel moment.
Mai simplu si mai legal nu se poate.
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri