SSM: Stiti ce masuri trebuie luate in perioadele cu temperaturi ridicate extreme?

SSMtemperaturi ridicate extreme
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Institutul National de Meteorologie si Hidrologie are obligatia sa comunice prin mijloacele de comunicare in masa locale zonele in care sunt atinse temperaturile ridicate extreme, precum si prognoza pentru urmatoarea perioada.

Angajatorul are obligatia sa ia cunostinta direct sau prin personalul cu atributii in domeniul securitatii si sanatatii in munca de faptul ca temperatura, respectiv indicele temperatura-umiditate, a atins sau se prognozeaza sa atinga valorile extreme.

Personalul cu atributii in domeniul securitatii si sanatatii in munca va propune masuri de protectie a lucratorilor potrivit prevederilor legale in vigoare, masuri care vor fi discutate si adoptate de comun acord de catre angajator cu reprezentantii sindicatului sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor.

Masurile minimale ce trebuie luate de angajator in perioadele cu temperaturi ridicate extreme sunt de doua tipuri:

1.Masuri pentru ameliorarea conditiilor de munca:

• reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
• asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
• alternarea efortului dinamic cu cel static;
• alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.

2. Masuri pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor

• asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
• asigurarea echipamentului individual de protectie;
• asigurarea de dusuri.

In cazul in care nu se pot asigura aceste masuri minimale si daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutive, angajatorul va lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatului sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
• reducerea duratei zilei de lucru;
• esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00;
• intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

Aceste masuri se adopta si in cazul in care angajatorul constata ca, prin conditiile pe care le asigura, nu poate mentine un randament corespunzator in munca sau ca acestea sunt insuficiente pentru prevenirea imbolnavirii salariatilor.

ATENTIE!

Pe durata intreruperii colective a lucrului contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.

Modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si cele de plata vor fi stabilite de anjator impreuna cu reprezentantii sindicatului sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, ei avand la indemana doua posibilitati:

1) prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior, respectiv drepturile salariale din luna anterioara intreruperii lucrului, stabilite potrivit contractului individual de munca pentru program normal de lucru;

2) fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.

Pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi ridicate extreme, angajatorul trebuie sa ia urmatoarele masuri:

a) asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute;

b) asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;

c) trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

In vederea acordarii primului ajutor lucratorilor care au manifestari clinice determinate de temperaturile ridicate extreme, angajatorul trebuie sa asigure o incapere climatizata adecvat, dotata cu medicamente si mijloace specifice asistentei de urgenta pentru aceste cazuri, in special saruri de rehidratare orala si apa minerala.

Trecerea in alt loc de munca sau reducerea programului de lucru se va face la cererea lucratorilor care au afectiuni cronice cu contraindicatii pentru munca la temperaturi extreme.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSMtemperaturi ridicate extreme

Data aparitiei: 20 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Stiti ce masuri trebuie luate in perioadele cu temperaturi ridicate extreme? Nota: 3.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]