Instruirea SSM a agentilor de munca temporara - PROCEDURA

Ioana Pavel
Ioana Pavel
07 Aprilie 2023
07 Aprilie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Instruirea SSM a agentilor de munca temporaraagenti munca temporara ssm
Instruirea SSM a agentilor de munca temporara - PROCEDURA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In situatia unui salariat pus la dispozitia utilizatorului de catre un agent de munca temporara cine efectueaza instruirea SSM si SU - UTILIZATORUL sau AGENTUL DE MUNCA TEMPORARA? Cum se efectueaza aceasta instruire? Pe fisa colectiva de instruire?"
 
Raspunsul specialistului:
 
Modalitatea instruirii salariatului pus la dispozitie de un AMT (agent de munca temporara) e reglementata prin HG nr. 1425/2006 si HG nr. 557/2007. Respectivul salariat va beneficia de o dubla instruire, una din partea angajatorului si alta din partea utilizatorului.
 
Din momentul angajarii, pana la punerea lui la dispozitia unui utilizator, responsabilitatea instruirii este in sarcina angajatorului (AMT). In momentul plasarii la un alt angajator, responsabilitatea instrurii incumba acestuia in calitate de utilizator.
 
Utilizatorul are obligatia de a informa AMT asupra caracteristicilor specifice postului, in special privind calificarea necesara si conditiile concrete de munca. 
Utilizatorul trebuie sa asigure salariatului temporar, pe durata misiunii, accesul la toate serviciile si facilitatile puse la dispozitie propriilor salariati.
 
Utilizatorul va raspunde pentru asigurarea conditiilor de munca pentru salariatul temporar, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Utilizatorul trebuie sa asigure salariatului temporar toate echipamentele individuale de protectie si de munca daca nu se prevede, in mod expres, in contractul de punere la dispozitie ca aceasta obligatie apartine AMT.
Utilizatorul va trebui sa trateze salariatul temporar ca pe un lucrator propriu care desfasoara aceleasi activitati.
 
Pe parcursul misiunii, utilizatorul raspunde pentru asigurarea securitatii, sanatatii si igienei in munca a salariatului temporar (art. 8 din HG nr. 557/2007). 
In acest sens, utilizatorul poate opta pentru oricare modalitate de instruire (colectiva sau individuala).
 
Recomandabil, este sa-i deschida o fisa individuala de instruire ca si in cazul unui salariat angajat sau detasat in care sa se consemneze cele 3 modalitati de instruire (instruirea introductiv-generala, instruirea la locul de munca si instruirea periodica).
 
Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in sanatate si securitate in munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]