Sanatatea in munca: Afectiuni ale coloanei vertebrale legate de profesie

19 Decembrie 2012
19 Decembrie 2012
sanatatea in muncacoloana vertebralaprofesie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se estimeaza ca intre 60% si 90% din populatie va suferi de afectiuni ale coloanei lombare la un anumit moment din viata, iar un procent estimat intre 15 si 42% din populatie se afla in suferinta in orice moment, din aceasta cauza.
 
O ancheta europeana privind conditiile de lucru indica faptul ca 30% dintre angajatii din Europa sufera de dureri la nivelul coloanei vertebrale, acestea gasindu-se in fruntea listei care cuprinde toate afectiunile raportate legate de profesie.
 
Cu toate ca pacientii se reabiliteaza complet, in cea mai mare parte dintre cazuri, in urma unui puseu de lumbago, aceste cazuri contribuie totusi, in mare masura, la cifrele privind absenteismul medical.
 
In plus, rata recurentei afectiunilor coloanei lombare este foarte ridicata – intre 20 si 44% intr-un an – in timp ce, de-a lungul unei vieti, se constata recurente de pâna la 85%.
 
Atentie! Odata traumatizata, coloana vertebrala poate deveni sensibila, iar pe de alta parte, probabilitatea reimbolnavirii este mai ridicata atunci când la locul de munca exista factori de risc care nu au fost corectati.
 
Desi sunt un fenomen foarte obisnuit pentru toate sectoarele de activitate si locurile de munca, totusi, afectiunile coloanei lombare sunt deosebit de raspândite in anumite sectoare de activitate si in cadrul anumitor profesii: lucratori din agricultura, muncitori din constructii, dulgheri, soferi (inclusiv conducatori de camion si tractor), asistente medicale si infirmiere, ingrijitoare pentru curatenie, personal medical auxiliar, menajere.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]