Orice angajator trebuie sa stie ca supravegherea sanatatii lucratorilor este obligatorie, iar acestia trebuie sa asigure verificarea medicala a salariatilor la angajare, cat si periodic.
Acest fapt este reglementat de Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, Normele metodologice de aplicare ale respectivei legi aprobate prin HG nr. 1.425/2006 si HG nr. 355/2007.
Dar ce se petrece cand un angajator doreste sa previna riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala pentru activitatea de birou? Ce masuri poate lua, in acest sens?
Iata o intrebare concludenta, din cadrul PortalSSM.ro: "Va rog sa-mi spuneti daca este corect ca, in urma evaluarii riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala pentru activitatea de birou s-a evaluat un risc la coloana vertebrala, sa zicem (termenul exact il va spune medicul) apoi venim cu masura (aprobata in CSSM) ca fiecare angajat care desfasoara activitate de birou sa beneficieze, probabil preventiv, de 15 min masaj/saptamana. Am inteles ca asa ceva se practica la institutiile private, insa nu stiu daca si la cele de stat. Ma intereseaza daca in cazul unui eventual audit financiar putem justifica acest lucru."
In primul rand, angajatorii trebuie sa aiba in vedere ca in urma evaluarii riscurilor pentru fiecare loc de munca/post de lucru se stabilesc masuri de prevenire si protectie, de natura tehnica, organizatorica, igienico-sanitara si de alta natura, necesare pentru asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor.
Angajatorul sau reprezentantul sau legal este presedintele comitetului de securitate si sanatate in munca. De asemenea, medicul de medicina muncii face parte din CSSM.
Este demn de mentionat ca, pentru institutiile publice stabilirea bugetului este guvernata de Legea nr. 500/2002 privind finantele publice.
Implementarea masurilor de prevenire si protectie pentru eliminarea sau diminuarea unui risc profesional are un temei de legalitate daca are la baza o evaluare a riscurilor, exista avizul CSSM-ului si aprobarea angajatorului, iar stabilirea resurselor financiare pentru implementarea masurilor sanitare (in acest caz) respecta legislatia in vigoare.
ATENTIE: Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca se aplica in toate sectoarele de activitate, publice sau private.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Persoane cu dizabilitati. Conditii scutire plata impozit pe venitIntrebare: Angajatii care suferera de bolii precum diabet, tensiune sunt scutii de anumite taxe din retinerea din salariu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna. CIM cu timp partial ore pe lunaIntrebare: Un angajat are norma de lucru de 8 ore/luna si lucreaza in fiecare luni si marti a fiecarei saptamani. In contractul individual de munca are 21 zile de concediu de odihna/an. In luna noiembrie a efectuat 5 zile de concediu de odihna. Cum trebuie sa para in pontaj? Care este calculul corect al indemnizatiei de concediu de odihna? Cum ar trebui sa fie introduse zilele de concediu de odihna in programul de salarii daca are norma de 8 ore/luna? Care ar fi baza legala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<