Intrebare:
Este corect sa angajam o persoana cu studii superioare tehnice de surta durata si cursuri de protectia muncii pe functia de responsabil cu sanatatea si securitatea in munca cod cor 242304? Mentionez ca acest cod cor corespunde functiei de expert in securitate si sanatate in munca dar, persoana ce va fi angajata nu are studiile necesare unui expert. Trebuie ca acesta sa detina si certificat de abilitare?
Raspuns:
Nivelurile de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, necesare pentru dobandirea capacitatilor si aptitudinilor corespunzatoare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, sunt nivel mediu si nivel superior.
Potrivit dispozitiilor art. 50 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior, care trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt urmatoarele:
a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore;
c) absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.
(2) Indeplinirea cerintelor prevazute la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatele de absolvire a cursurilor prevazute la alin. (1) lit. b) si c).
(3) Cerinta minima prevazuta la alin. (1) lit. b) si c) este considerata indeplinita si in situatia in care persoana a obtinut o diploma de master sau doctorat in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Cursurile si programele de formare in domeniul securitatii si sanatatii in munca, prevazute la art. 49 si 50, se efectueaza de catre furnizori de formare profesionala autorizati, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in conformitate cu prevederile art. 51 din aceleasi norme.
Potrivit Anexei nr. 6 lit. B, suportul de curs destinat programelor de formare profesionala in domeniul securitatii si sanatatii in munca prevazute la art. 50 alin. (1) lit. b) din normele metodologice cuprinde:
1. cadrul legislativ general referitor la securitatea si sanatatea in munca;
2. criterii generale pentru evaluarea riscurilor;
3. organizarea activitatilor de prevenire si protectie;
4. actiuni in caz de urgenta: planuri de urgenta si de evacuare, prim ajutor;
5. elaborarea documentatiilor necesare desfasurarii activitatii de prevenire si protectie;
6. evidente si raportari in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Total: 80 de ore.
Asadar, toate cele trei conditii prevazute la art. 50 alin. (1) lit. a), b) si c) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie indeplinite in mod cumulativ.
In concluzie, in lipsa indeplinirii de catre candidatul la angajare a uneia dintre aceste conditii nu il veti putea angaja pe un post corespunzator de nivel superior. Totodata, apreciem ca nu puteti angaja persoana respectiva mentionand in contractul individual de munca un cod COR corespunzator unei ocupatii pentru care candidatul la post nu indeplineste conditiile (cum este in speta codul COR 242304 atribuit ocupatiei de expert in securitate si sanatate in munca) si o alta denumire a ocupatiei decat cea inscrisa in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) la acel cod. Veti observa ca la inregistrarea functiei/ocupatiei in Registrul de evidenta a salariatilor (ReviSal) programul preia automat functia/ocupatia din COR corespunzatoare codului alocat prin aceasta clasificare, neexistand posibilitatea mentiunii unei anumite ocupatii si a unui cod COR strain de acea ocupatie.