"Va rog frumos sa imi spuneti care sunt demersurile pe care trebuie sa le urmeze o persoana si ce documente trebuie sa pregateasca pentru a obtine pensie... anticipata? Mentionez ca acum persoana respectiva este fara venituri, are o vechime in munca de aproximativ 20 ani, varsta de 50 ani, barbat, a avut si ajutor social, o vreme."
Raspunsul specialistilor:
In considerarea dispozitiilor art. 182 din Legea 127/2019, la acest moment in vigoare este Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, potrivit art. 52 din Legea 263/2010, pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare prevazute de prezenta lege.
Obtineti rapid raspunsurile! Fara timp pierdut, fara stres! Apelati la informatiile exceptionale din Consilier Codul Muncii!
Consilier Codul Muncii este tot ce va puteti dori in acest context sensibil
Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestor stagii se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Conform anexei nr.5, persoanele de sex masculin nascute incepand cu martie 1950 ies la pensie pentur limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani, daca au un stagiu minim de cotiare de 15 ani sau un stagiu complet de 35 de ani.
Prin urmare, avand in vedere ca informatiile dvs nu furnizeaza informatii precise, mentionandu-se generic ca persoana de sex masculin are 50 de ani, apreciem ca aceasta este nascuta dupa anul 1950 (respectiv in anul 1972), putand avea vocatie de pensie pentru limita de varsta la implinirea conditiilor cumulative sus-mentionate, respectiv la implinirea varstei de 65 de ani, pentru un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, asadar la 60 de ani in cazul unei persoane nascuta dupa anul 1950, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de Legea nr.263/2010 (fiind astfel necesari 43 de ani de stagiu pentru pensie anticipata fara penbalitati).
Intrucat din informatiile dvs rezulta ca persoana in cauza are un stagiu de cotizare de 20 ani, asa putad beneficia de cel mult stagiu minim de cotizare, cerinta celor minim 8 ani peste stagiul complet de cotizare, respectiv daca persoana in cauza are un stagiu de 43 de ani, nu este indeplinita. Intr-o asemenea ipoteza, persoana s-ar putea pensiona anticipat incepand cu varsta de 60 de ani, cu penalitati, cuantumul pensiei stabilindu-se in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta.
Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
Insa, cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2^1 din Legea 263/2010.
Atragem atentia ca la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate sau pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) – c), respectiv:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
Foarte important!
Actele la care se face referire la art. 103 alin. (2) din Legea 263/2010 sunt cele prevazute la art. 76 din Normele aprobate in anexa la HG 257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz:
a) pentru pensia pentru limita de varsta, anticipata si anticipata partiala:
– cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 6 la norme);
– carnetul de munca (original si copie);
– carnetul de munca pentru membrii CAP (original si copie);
– carnetul de asigurari sociale pentru agricultori (original si copie);
– alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata;
– actele de stare civila ale solicitantului: BI/CI, certificat de nastere si de casatorie (original si copie);
– livretul militar (original si copie);
– diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;
– dovada echivalarii de catre statul roman a cursurilor desfasurate in cadrul unor institutii de invatamant universitar din strainatate;
– adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original);
– adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original);
– procura speciala, pentru mandatar (original si copie);
– acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, si/sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
– dovada incetarii calitatii de asigurat in cazul inscrierii la pensie anticipata sau pensie anticipata partiala, pentru persoanele care, la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat (original);
– adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original);
– alte acte intocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie;
Cererea de pensionare impreuna cu actele doveditoare se depune de catre solicitant, la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu a persoanei indreptatite la acordarea pensiei, incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare. Pensia anticipata se cuvine de la data indeplinirii conditiilor prevazute de lege, se acorda de la data inregistrarii cererii si se plateste de la data incetarii calitatii de asigurat, dupa caz (vezi art. 118 alin. (11) lit.c), (12) si art. 105 alin. (2) din lege).