Ce asteptari salariale au romanii si care domenii sunt cele mai cautate

Mara Dobrin
Mara Dobrin
16 Noiembrie 2016
16 Noiembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
asteptari salariale romaniasteptari salariale romaniasalarii medii romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nivelul salarial a crescut in randul romanilor, asa ca un studiu recent a dezvaluit care sunt pretentilor angajatilor, atunci cand vine vorba de remuneratie.


 
 
Studiul realizat de eJobs arata ca romanii cu varste cuprinse intre 45 si 54 de ani (barbati) au cele mai mari asteptari salariale, iar suma ceruta de acestia este jur de 4.146 de lei pe luna. Datele mai arata ca femeile cu varste intre 55 si 65 de ani doresc un salariu lunar in jur de 3.853 de lei, iar tinerii cu varsta intre 18 — 24 de ani au cele mai mici asteptari salariale nete, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor.
 


 
In randul acestora, femeile au pretentia de a castiga in medie, 1.870 de lei net/lunar, iar barbatii in jur de 2.153 de lei. 

 
 
 
In ceea ce priveste salariul minim net, se pare ca in Romania femeile ar accepta, daca ar obtine locul de munca dorit, o remuneratie de 2.311 lei/luna, cu peste 500 de lei mai putin decat barbatii, care ar dori sa castige 2.880 de lei.

 
 
Romanii aflati la inceputul si la sfarsitul carierei sunt dispusi sa faca mari compromisuri in ceea ce priveste salariul. Cea mai mare diferenta intre salariul considerat just si salariul minim pe care ar fi dispusi sa-l accepte candidatii se intalneste la segmentul de varsta 55-65 ani si este de 29%. Urmeaza in top grupa de varsta 18-24 ani, unde diferenta intre salariul just si castigul probabil este de 28%. Interesant este ca, pe esantionul de varsta 25-34 de ani, salariul pe care il considera just femeile pentru postul cautat se ridica la 2.877 de lei, similar cu remuneratia minima pe care ar accepta-o barbatii intre 25 si 34 de ani, declara realizatorii studiului.

 
 
Salariul minim lunar acceptat, in functie de varsta si studii

 
 
 
Asadar, romanii intre 18 si 24 de ani ar accepta sa lucreze pentru un salariu minim lunar net de 1.548 de lei, tinerii intre 25 si 34 de ani cer un minimum 2.519 lei net, iar cei intre 45 si 65 de ani ar accepta o remuneratie lunara neta care sa depaseasca 3.000 de lei.


 
 
Cei care au urmat studii postuniversitare considera ca ar trebui sa beneficieze de un venit cu 83% mai mare decat absolventii de liceu. In functie de nivelul studiilor, absolventii de liceu se asteapta sa primeasca un salariu just net de 2.274 de lei lunar, in timp ce absolventii de studii postuniversitare isi doresc sa fie platiti cu 4.161 de lei net. Candidatii care au terminat o scoala profesionala se asteapta sa primeasca 2.466 de lei lunar.

 
 
 
In ce domenii doresc sa lucreze romanii cu cele mai mari asteptari salariale?

 
 
 
Domenii ca: Import-Export (4.944 de lei), Management/Consultanta (4.694 de lei) si Arhitectura/Design/Proiectare (4.315 lei), sunt cele mai cautate de romanii cu asteptari salariale mari, in acest moment.

 
 
Cele mai mici asteptari salariale sunt in sectoare de activitate precum: Secretariat/Administrativ (2.225 de lei), Media/Jurnalism (2.283 de lei) si Relatii Publice (2.450 de lei). 
 


 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]