"Concediul de odihna nu se pierde. Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 din Codul muncii).
Asadar, dreptul la concediul de odihna este un drept garantat si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Asa cum bine stim, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.
"Legiuitorul a prelungit perioada de acordare a concediului de odihna cu inca 6 luni fata de dispozitiile anterioare modificarii Codului muncii. Insa angajatorul nu trebuie sa uite ca acordarea concediului de odihna este un drept al salariatului care naste o obligatie pentru angajator.", explica specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Atentie la faptul ca explicatia "Salariatul nu a dorit concediu de odihna in acest interval" nu este admisa in cazul unui control.
250 Modele Fise de Post
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
"In temeiul dispozitiilor art. 119 din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.
Persoanele fizice sau juridice controlate au obligatia de a pune la dispozitia inspectorilor de munca documentele si informatiile solicitate de catre acestia, necesare controlului ori cercetarii evenimentului, conform art. 21 din Legea 108/1999, republicata.", precizeaza expertii in legislatia muncii.
Mai mult, acestia atentioneaza asupra faptului ca in situatia in care angajatorii savarsesc abateri grave de la prevederile legislatiei muncii sau de la normele de securitate si sanatate in munca, Inspectia Muncii poate cere radierea persoanei juridice din registrul comertului, astfel cum dispune art. 26 din aceeasi lege.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro